Дарителски бюлетин: БДФ на 20 години

29.03.2024 | Бюлетин, Новини

През 2024 г. Българският дарителски форум става на 20 години. През тези две десетилетия форумът развива филантропията и културата на дарителството в България. За пътя дотук и идеите за бъдещето ще ви разкажем в това специално издание на Дарителския бюлетин, посветено на годишнината ни.

Скъпи съмишленици, колеги и приятели,

скъпи читатели,

Българският дарителски форум (БДФ) навърши 20 години. Две десетилетия ентусиазъм, вдъхновение, преодоляване на препятствия и постигане на успехи в името на филантропията. За мен е изключително удоволствие и вълнение да ви представя специалния брой на Дарителския бюлетин, посветен на тази годишнина.

В него ви предлагаме не отчет за свършеното, а галерия от портрети на хора, които пазят духа, спомените, натрупания опит и научените уроци по пътя към изграждането на общността на Форума. Защото за нас той не е проект, а споделено пътуване с ясна посока – филантропията и дарителството да станат част от всекидневието на все повече хора, безкористно разпознаваеми като ценност и обвързани с умни решения за постигане на значима и осезаема промяна в света около нас.

Поканихме учредителите на БДФ да се върнат 20 години назад и да разкажат за своята мотивация да поставят началото на координирани усилия професионално и системно да се работи за развитие на филантропията в България. Помолихме ги също да споделят визията си за развитието на дарителството и ролята на БДФ. Представяме ви гледните точки на: Георги Стойчев от Институт “Отворено общество”, Илияна Николова от фондация “Работилница за граждански инициативи”, Елица Баракова от фондация “Бикоуз в помощ на благотворителността”, Михаил Тачев от Международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, Даниела Коларова от фондация “Партньори – България” и Григор Цанков от фондация “Еврика”.

Споделяме и три много лични истории на хора, които са неразривна част от историята на БДФ –  Цецка Караджова, учредител на фондация “Светът на Мария” и настоящ председател на Управителния съвет на БДФ,  Весела Герчева и Красимира Величкова – директори на Форума в различни етапи от неговото развитие, благодарение на които той е това, с което всички ние го свързваме днес.

Благодаря на всички от общността на Българския дарителски форум – компании и фондации, и специално на членовете на Управителния съвет за вдъхновението, смислените примери, идеи и пълноценната подкрепа. Признателни сме също за доверието на основните ни партньори и дарители, без чиято помощ мисията ни би била невъзможна.

Приятни моменти и съпреживяване на пътуването с БДФ, започнало преди 20 години и с отговорността за поне още толкова напред!

С признателност от името на екипа на БДФ,

Теодора Бакърджиева

Изпълнителен директор


СПОДЕЛЕНОТО ДОБРО 

Цецка Караджова, председател на УС на Българския дарителски форум и учредител на Фондация „Светът на Мария“

Българският дарителски форум (БДФ) е в основата на създаването на един от най-значимите проекти за мен и моето семейство – Фондация „Светът на Мария“. Форумът ни провокира, „държа ни за ръка“ и извървя с нас целия път. Сега, 12 години по-късно, в Дневния център на фондацията намират подкрепа повече от 60 човека с интелектуални затруднения. Аз вече съм в позицията на човек, който не само развива тази близка на семейството ни кауза, защото ние имаме близък роднина с интелектуално затруднение. Аз успях да израсна над това и вече разбирам защо филантропията е важна. Осъзнах и важната роля на Дарителския форум за средата, за гражданското общество – в моменти на криза БДФ застава до своите членове и неправителствените организации като цяло, структурира усилията им и им помага не просто да преминат оттатък, но и да продължат да се развиват.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.

Разказа на Цецка Караджова за споделеното й пътуване с Българския дарителски форум можете да видите и във видеото по-долу:


СМИСЪЛЪТ НА РИСКА 

Весела Герчева, директор на Българския дарителски форум от

2003 до 2007 година

20 години е голямо постижение не само за организация в България, но изобщо за членска организация. Екипът на БДФ през годините направи възможен този мащаб на Единния дарителски номер 17 777 и множеството успешни партньорства. Бих пожелала на колегите във Форума да запазят търпението и постоянството, което имат от самото начало досега. Усещането да видиш, че нещо, което си започнала, е не просто живо, не просто се развива, но и надминава всякакви първоначални прогнози, е изключително. Това дава смисъл на риска от първите години.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.

Видео с разказа на Весела Герчева можете да видите по-долу:


ГРИВНАТА НА МАРИНА 

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум от

2007 до 2021 година 

БДФ беше част от моя живот 14 години. Това е горе-долу една трета от живота ми. Хората в Дарителския форум са част от моето семейство и винаги ще бъдат най-близката ми общност. БДФ е една от основополагащите организации в гражданския сектор в България и носи огромната отговорност на лидер в него. Много ми се иска след 20 години да видя Форума много по-смел като организация, с много напредничава визия, която задава насоката за дарителите, но и за гражданските организации и активните граждани като цяло.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.

Видео с емоционалния разказ на Красимира Величкова можете да видите по-долу:


БДФ Е МОСТ МЕЖДУ ДАРИТЕЛИТЕ И ГРАЖДАНСКИЯ СЕКТОР 

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт  „Отворено общество  – София“ 

През изминалите 20 години Дарителският форум беше една от активните организации, които се застъпваха за подобряване на средата за работа на гражданския сектор. Често беше сред първите, които реагираха на опити за рестриктивно законодателство. С това БДФ помагаше на всички неправителствени организации. Днес Форумът е застъпник за гражданския сектор пред държавните институции и корпоративните дарители. Организация, която стимулира местното дарителство и посредничи между дарителите и нуждите на гражданските организации, които работят на терен.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


БДФ ОБЕДИНЯВА КОМПАНИИ И ФОНДАЦИИ ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА 

Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ 

БДФ е място за разговор по темите за дарителството. Това за нас е възможност да виждаме хора, които работят в същото поле, да сме част от общност. Високо ценим възможността да отправяме общи послания, да защитаваме важни и общи с другите фондации и компании каузи, да имаме един демократично оформен глас по важни теми за дарителството и сектора на гражданските организации. Затова ФРГИ и до днес е член на Дарителския форум.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


БДФ ИМА ПРОСВЕТИТЕЛСКА МИСИЯ

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause

Форумът поставя за обсъждане трудни, но важни теми като партньорството между фондации и компании, необходимостта от административна издръжка на неправителствените организации, за да ги има и да се усъвършенстват, оценката на ефекта от дарителството, плюсовете и минусите на проектните грантове и грантовете за общи цели. Днес БДФ е незаобиколим фактор в екосистемата на дарителството в България. Лидер на мнение, ценен от медиите, търсен от компании, уважаван от институциите, все повече и повече – форум.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


БДФ Е ПОДКРЕПЯЩО РАМО ЗА ВСЕКИ НОВ ДАРИТЕЛ

Михаил Тачев, изпълнителен директор на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ 

Днес Дарителският форум е генератор и разпространител на добри практики, силен глас за разширяване на корпоративното дарителство и подкрепящо рамо за всеки нов дарител в България. От особено значение за нашата фондация е успешната комуникация с държавата, а тя се постига много по-лесно, когато има БДФ и когато нашият глас е част от общия глас на дарителите.  Убеден съм, че Форумът ще продължи да бъде катализатор и двигател за развитието на дарителските организации в страната, особено на корпоративните дарители и ще продължи да утвърждава дарителската култура, етика и доверие като важен елемент на социалния капитал на българското общество.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


БДФ ДАВА УСЕЩАНЕ ЗА ОБЩНОСТ 

д-р Даниела Коларова, изпълнителен директор на фондация „Партньори – България“ 

Днес БДФ е утвърдена организация на големите дарители в страната и изпълнява важна мисия: той помага на много компании да включат дарителството в политиката си за социална отговорност и на много хора да превърнат дарителския жест  в съществена част от начина си на живот. Вярвам, че през следващите години все повече компании и сдружения ще припознаят БДФ като организацията, членството в която им носи добавена стойност, а политиките по отношение на дарителството ще се подобряват, така че всеки дарител да получава заслуженото признание.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


БДФ ДОКАЗВА ПОЛЗАТА ОТ СЕКТОРНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО 

Григор Цанков, изпълнителен директор на фондация „Еврика“ 

Чрез Форума получаваме актуална информация и анализи за тенденциите в дарителството не само в България, но и в Европа. Благодарение на БДФ имаме контакти с големи дарители – компании и организации, по-лесно намираме партньори по различни проекти, участваме в полезни обучения. Освен това спокойно мога да нарека Форума инкубатор за новосъздадени фондации – там те получават ценна консултантска помощ. На застъпничеството на БДФ разчитаме за подобряване на правната и данъчната среда за дарителство и социални инвестиции в България. Сигурен съм, че Форумът ще бъде също в основата на въвеждането на нови,  алтернативни методи за ангажиране на хората със значими обществени каузи.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


 

Благодарим на всички съмишленици и партньори за 20-те години доверие и вдъхновение!

 


Дарителският бюлетин на БДФ се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на БДФ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.