Дарителски бюлетин 1 за 2023: Дигитална трансформация в дарителството

22.02.2023 | Бюлетин

COVID-19 кризата ускори неимоверно дигиталната трансформация във всички сфери на живота ни и това засегна много осезаемо и филантропията. Притиснати от медицинската и хуманитарна криза, причинена от пандемията, а по-късно и от бежанската вълна, следствие на войната в Украйна, дарителите – особено видимо при индивидуалните, продължиха да даряват все повече и по-често чрез дигитални платформи. А доверието в тях продължава да расте.

Глобалните проучвания показват, че онлайн дарителството се развива с много по-бързи темпове, отколкото в годините преди пандемията. По данни на Института Blackbaud, специализиран в подобни анализи, през последните три години се наблюдават следните тенденции: 42% ръст на онлайн даренията; 12% дял на средствата, набрани посредством онлайн канали; 28% от всички онлайн дарения са направени през мобилни устройства.

Ангажираността онлайн е критичен компонент от комуникацията, набирането на средства, застъпничеството и стратегията на всяка бизнес или нестопанска организация. 2020 и 2021 г. показаха жизненоважната роля на въвличането онлайн на аудиториите и потенциалните дарители, така че да продължим връзката си с тях и да създадем и запазим доверието, за да ги превърнем в наши поддръжници и хора, които отделят средства или време за нашите каузи. Продължаваме да виждаме, че дигиталната среда се трансформира и това дава огромно отражение върху цялата дарителска екосистема и върху начина, по който е важно да се развиват организациите от сектора на социалната промяна, за да бъдат в крак с новите тенденции.

А какви са те?

Вижте повече в нашия анализ за най-актуалните тенденции и инструменти, които е важно да следим и да прилагаме в работата си.


Инфраструктура и платформи за дигитално дарителство

В епохата на дигиталните комуникации и пазаруването онлайн, дарителството също се измества все повече онлайн. Затова е важно да имаме развита дарителска инфраструктура, която да позволява удобно и прозрачно управление на онлайн и мобилните транзакции и лесно оптимизиране и тестване на действащите платформи.

Именно затова ние от Български дарителски форум и фондация BCause, които управляваме дарителската Платформа DMS инвестираме постоянно в нейното развитие и въвеждането на нови технологични решения, които да улеснят дарителите и да гарантират сигурност, прозрачност и бързина при осъществяването на финансова подкрепа.

DMS Платформата е един от най-разпознатите и доверени механизми в България за даряване онлайн или през мобилни устройства. В края на миналата година DMS Платформата стана на 15 години и с радост споделихме с дарителската общност постигнатото за този период: набрани 15 милиона лева и успешно приключили над 1500 кампании на граждански организации и хора, които търсят помощ за скъпоструващо лечение, непокрито от Здравната каса.

Какви са новите технологични решения и възможности, въведени наскоро в DMS и кои са останалите популярни онлайн платформи, които дарителите предпочитат, вижте в нашия обзор на дарителската инфраструктура за онлайн подкрепа.


Заявката за Единен дарителски номер беше много амбициозна и революционна

Весела Герчева е първият директор на Български дарителски форум от 2004 до 2008 г. Тя стартира платформата Единен дарителски номер като част от партньорска мрежа с участието на фондация BCause, (тогава Фондация в помощ на благотворителността), Globul (сега Yettel), Vivatel/ БТК Мобайл (сега Vivacom), Teracomm Bulgaria (сега Линк Мобилити) и V+O Communications.

Как започна всичко, кои бяха най-големите предизвикателства пред създаването на Платформата DMS и как тя се разви през годините, вижте в интервюто с Весела Герчева.


Мотивираме всяка организация да напредне в набирането на средства по свой начин и със свое темпо

Eлица Баракова е изпълнителен директор на фондация BCause. От близо 25 години тя ръководи организацията, която управлява една от най-разпознатите онлайн платформи за набиране на средства. Платформата.бг. е място за краткосрочни кампании и редовно дарителство и пространство за онлайн дарителство от работното място.

От 2019 г. BCause започна развива и т.нар. „Акселератор“, в който фъндрейзъри от граждански организации се обучават, правят своите планове за набиране на средства и работят с ментор, за да управляват кампанията си по-добре.

Какви са научените уроци през годините и какви подходи да използват организациите, за да бъдат техните кампании за набиране на средства онлайн по-успешни, вижте в интервюто с Елица Баракова.


НПО-тата се адаптираха по-бързо към новата дигитална реалност

Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) разказва за наблюденията си върху нуждите, дефицитите и практиките на българските граждански организации в сферата на дигиталните технологии. Тя има пряк поглед върху тези процеси, тъй като ФРГИ е представител за България на TechSoup – международна организация, която подкрепя НПО и читалища като им предоставя дарения и отстъпки за придобиването на софтуер, хардуер и услуги от големите технологични брандове. Тя коментира, че особено в последните 3 години с COVID и затварянето на част от дейностите ни, се наблюдава завишен интерес към продукти, които помагат на гражданските организации да работят в онлайн среда.

В края на януари ФРГИ представи резултатите от Глобално изследване за дигиталното неравенство и достъпа на НПО до интернет, което е направено с подкрепата на TechSoup. То е първото по рода си и проучва достъпа до интернет освен на гражданските организации, също така и на групите, с които те работят и подкрепят. Данните са много интересни и дават глобалната перспектива и фокус къде е България в нея.

Какви са резултатите от проучването и другите наблюдения на ФРГИ върху потребностите от технологични инструменти на българския граждански сектор, прочетете в интервюто с Илияна Николова.


Един редовен дарител и неговият поглед към филантропията

Христо Досев е управител на фирма „Досеви – консултации и одит“ ООД, гр. Габрово и е редовен дарител през Платформата DMS, където той и семейството му подкрепят разнообразни каузи.

„Живеем в свят, който е материален и в който човешките ценности са поставени на заден план. В същото време знам за десятъка, който всяко човешко същество следва да заделя от своето богатство и да дарява за обществени каузи. Даряването на една десета част от спечелените пари се превърна в моя лична кауза и философия. За мен десятъкът е форма както на материално, така и на душевно „спасение“, споделя Христо Досев.

Какви са мотивите да помага на различни каузи и какво е посланието му към другите дарители и към хората, които се колебаят дали да предоставят финансова подкрепа, прочетете в интервюто с Христо Досев от Габрово.

 

Благодарим ви, че бяхте с първото издание на Дарителския бюлетин за 2023 година на Български дарителски форум!