Дигитална трансформация в дарителството

20.02.2023 | Бюлетин

COVID-19 кризата ускори неимоверно дигиталната трансформация във всички сфери на живота ни и това засегна много осезаемо и филантропията. Притиснати от медицинската и хуманитарна криза, причинена от пандемията, а по-късно и от бежанската вълна, следствие на войната в Украйна, дарителите – особено видимо при индивидуалните, продължиха да даряват все повече и по-често чрез дигитални платформи. А доверието в тях продължава да расте.

Глобалните проучвания показват, че онлайн дарителството се развива с много по-бързи темпове, отколкото в годините преди пандемията. По данни на Института Blackbaud, специализиран в подобни анализи, през последните три години се наблюдават следните тенденции:

  • 42% ръст на онлайн даренията;
  • 12% дял на средствата, набрани посредством онлайн канали;
  • 28% от всички онлайн дарения са направени през мобилни устройства.

Ангажираността онлайн е критичен компонент от комуникацията, набирането на средства, застъпничеството и стратегията на всяка бизнес или нестопанска организация. 2020 и 2021 г. показаха жизненоважната роля на въвличането онлайн на аудиториите и потенциалните дарители, така че да продължим връзката си с тях и да създадем и запазим доверието, за да ги превърнем в наши поддръжници и хора, които отделят средства или време за нашите каузи. Продължаваме да виждаме, че дигиталната среда се трансформира и това дава огромно отражение върху цялата дарителска екосистема и върху начина, по който е важно да се развиват организациите от сектора на социалната промяна, за да бъдат в крак с новите тенденции.

Както бе споменато по-горе, приблизително 28% от онлайн даренията, осъществени през 2021 г., са направени с помощта на мобилни устройства. Наблюдава се постоянен ръст в тази сфера, като през 2014 г. даренията, направени през мобилни устройства са били едва 9% от всички онлайн дарения, а днес са с приблизително 20 процентни пункта повече (28%).

Нови тенденции при набирането на средства за каузи онлайн

При такъв голям дял на дигиталното фондонабиране, инвестирането в подходящите за нас онлайн инструменти е от решаващо значение за успеха на каузите ни. А подобряването на уменията на членовете на екипите ни за работа в дигитална среда се превръща във водещ приоритет.

Много от корпоративните дарители предоставят средства за социално значими каузи, като не само отделят от своите бюджети и печалбата си след облагане, но и въвличат своите служители, партньори и крайните си клиенти. Това се случва по много и различни начини в зависимост от характеристиките на бизнеса и сектора, в който оперира компанията, но все пак общото е, че всички компании, които набират и след това разпределят средства, също трябва да отговорят на тези нови тенденции. За въвличането на своите служители в програми за дарения на работното място те трябва да предложат удобни, лесни и емоционално въвличащи инструменти. Една от най-често използваните, особено в IT сектора платформи за ангажиране на служителите е Benevity. Това е онлайн платформа, която предлага софтуер, специализиран в корпоративното дарителство, както и различни опции за ангажиране на служителите в компаниите – въвличане и участие в доброволчески инициативи, даряване на средства за различни НПО, редовно дарителство, програми, инициирани от служители и след това подкрепени с дарение от самата компания (matching programs) и др.

Гражданските организации от своя страна също e необходимо да полагат усилия, за да се обучават и да бъдат технически и софтуерно оборудвани, за да могат да посрещнат новите тенденции и задължително да присъстват с онлайн дарителски кампании в големите съществуващи платформи – български и международни. Също така е важно да поддържат уебсайтовете си, така че да са удобни за използване през мобилни устройства, да дават възможност за попълване на онлайн формуляри и изпращане на мейли, да имат видими и на един клик разстояние дарителски бутони.

Да предложим позитивно дарителско преживяване, сигурност, удобство и бързина се превръща в задължително изискване. Защото ако дарителите се разочароват при опита си да подкрепят дадена организация онлайн, едва ли ще повторят усилието си.

В момента дигиталното фондонабиране се превръща в задължителна част от работата на всяка гражданска организация, която търси финансова подкрепа. След COVID пандемията организациите и останалите участници в екосистемата на филантропията започнаха да работят в изцяло нова среда и да търсят креативни подходи, за да продължат да функционират и да поддържат връзка със своите поддръжници. Всички започнахме да правим срещите и събитията си хибридно, но освен това се зародиха и други нови възможности и решения.

Някои от най-ефективните онлайн инструменти

Нашата препоръка е да следите и да се опитвате да развивате следните дигитални инструменти за своите дарителски инициативи:

Въпреки, че основните цели на Google Analytics са много по-широки, е добре да знаем, че Google има специално подразделение за нестопански организации и предоставя различни възможности те да разпространяват своята мисия, да ангажират нови поддръжници и да развиват набирането на средства онлайн. С помощта на Google Ad Grants организациите могат да оптимизират уебсайтовете си, за да стимулират маркетинг конверсията – в случая с НПО това не са продажби, а набрани дарения, регистрации за събития, кандидатури на доброволци или абонамент за бюлетин. От друга страна Google Analytics е изключително полезен за проследяване на резултатите от нашите онлайн канали и активности и да взимаме информирани решения – кои канали ни носят най-много ползи и какви са източниците на трафик (откъде идват последователите ни), колко дълго се задържат в сайта ни и дали даряват.

Българската компания ePay предлага безплатно интегриране на дарителски онлайн бутон специално за сайтовете на НПО организации. Достатъчно е НПО-то да си направи регистрация като „търговец” в epay.bg, след което ще получи указания от техническия им екип как да визуализира онлайн бутона в сайта на организацията. Ако дарителите са регистрирани потребители на epay.bg, те могат да направят дарение от тяхната микросметка или чрез банкова карта, което им дава голямо удобство.

PayPal специализира в осъществяването на онлайн транзакции – индивидуални или за бизнес цели и е удобен инструмент и за гражданските организации, тъй като предлага по-ниски такси, отколкото таксите за банков превод, особено, ако транзакцията се прави от чужбина. Затова е препоръчително НПО-тата да имат свой акаунт в PayPal и да приемат плащания/ дарения и през тяхната система. Преимуществата на PayPal са следните:

  • Можете да сложите на сайта си бутон „Дари“, за да приемате дарения с кредитни и дебитни карти, както и директно през PayP
  • Да добавите по-бързо плащане за тези, които искат да дарят с акаунта си в PayPal.
  • Можете да изпратите на дарителите персонализирана връзка PayPal.Me на вашата организация с нестопанска цел, за да им дадете възможност да даряват редовно.
  • Получавате автоматичен скрининг за измами, за да защитите вашата организация и дарителите. PayPal е съвместим с PCI, което е водещият стандарт за сигурност.
  • Имате достъп до вашите средства бързо и в рамките на минути след транзакцията.

Mailchimp е платформа, специализирана в имейл маркетинга и може да изведе въздействието на вашата организация с нестопанска цел на следващото ниво. С имейл платформата на Mailchimp на ваша страна, вашият екип за набиране на средства ще може да:

  • Сегментира и персонализира аудиторията.
  • Да поддържа бранд идентичността на организацията.
  • Да следи бързо и лесно анализите на резултатите в платформата – процентите на отваряне и кликванията за всеки имейл (кампания), който изпращате.
  • Да използвате мобилното приложение за лесен и бърз достъп.
  • Можете да интегрирате мейлинг листите си с вашата Facebook страница, както и да събирате регистрации в мейл листа на вашия сайт чрез интегриране или поп-ъп формуляр. По този начин можете да сте сигурни, че всички онлайн инструменти си взаимодействат по най-добрия начин.

Платформата Mailchimp е безплатна, когато я използваме за комуникация с по-малък кръг контакти – до 5000 мейла.

Много от бизнес организациите и малка част от гражданските организации използват Salesforce – водещата CRM платформа и един от най-добрите инструменти за управление на даренията и за подобряване на взаимоотношенията между членовете и поддръжниците. Този инструмент позволява подобряване на вътрешното управление на процесите, анализиране на ангажираността на дарителите и задълбочаване на връзките с поддръжниците. Чрез свързване на Salesforce към вашата онлайн страница за набиране на средства, данните за дарителите ще бъдат насочени директно към CRM за по-добро управление.

По-напредничавите компании и граждански организации започнаха да използват в работата си и AI (изкуствен интелект) или Gaming for Good. Гейминг индустрията се оценява на над 200 милиарда щатски долара и в нея са въвлечени вече не само децата, но хора от всякакви възрасти. Игрите са завладяващо интерактивно забавление с огромна аудитория. Все по-голям брой организации по света използват онлайн игри и стрийминг канали, за да ангажират свои настоящи или бъдещи поддръжници, да изграждат онлайн общността си и да стимулират дарения за каузите си.

Често в стрийминг платформите се използва и системата Patreon – платформа за членство, която предоставя бизнес инструменти за създателите на съдържание (т.нар. Creators) за стартиране на абонаментна услуга. Patreon помага на артистите и създателите на съдържание за YouTube и други онлайн медии да привличат редовни приходи, като предоставя награди и бонуси на своите абонати. Платформата може да бъде използвана за фондонабиране и от граждански организации.

За съжаление възможността за фондонабиране директно през Фейсбук – Facebook Fundraisers не е отворена за България и регистрирани у нас (по българския Закон за юридическите лица с нестопанска цел) организации, все още не могат да откриват свои кампании във Фейсбук. Там присъстват някои български организации, но те са такива регистрирани в САЩ, Великобритания и някои други страни. Вижте списъка на държавите, отговарящи на изискванията за фондонабиране директно във Фейсбук.

В САЩ дори има специализирани платформи, които могат да насочат НПО-тата към подходящите за тях донори. Такава платформа е DonorSearch – онлайн инструмент за набиране на средства, който е специализиран в проучването на големи филантропи. Платформата предлага подробна база данни чрез която нестопанските организации могат да идентифицират най-подходящите за тях дарители. У нас такава платформа няма, но една от стратегическите задачи на Български дарителски форум е именно да свързва донорите с подходящите за тях каузи. Така че ако сте корпоративен донор и имате нужда от консултация за граждански организации, към които да насочите вашата подкрепа, не се колебайте да се свържете с нас.

Технологии и ефективност

Експертите предупреждават, че успехът в набирането на средства ще зависи все повече от използването на най-новите технологии. За да набират ефективно средства, НПО-тата трябва да предложат на потенциалните си дарители най-добрите канали и възможности, чрез които да ги подкрепят – а това означава да предоставят много и иновативни възможности. Затова гражданските организации трябва да се възползват от новите дигитални платформи и инструменти и да се опитат винаги да са в крак с най-новите промени и тенденции на пазара.

Ето някои интересни факти за набирането на средства от последните години:

  • Гражданските организации във Великобритания отчитат 35% увеличение на онлайн даренията през 2020 г.
  • Според CAF се наблюдава устойчиво увеличение на безкасовите дарения след март 2020 година.
  • Според Non-Profit Source 25% от хората даряват с помощта на мобилни устройства, мобилните устройства представляват 57% от целия интернет трафик, а мобилните дарения продължават да растат бързо.
  • Според Института Blackbaud поколението X (Gen X) дарява по-често от предходните поколения.

Публичността и комуникациите също са важни, защото успешното фондонабиране зависи в голяма степен от това да бъдем добри в информирането и въвличането на нашите потенциални поддръжници и дарители. За целта гражданските организации трябва да:

  • Да имат свои профили и да публикуват редовно информация в социалните медии и платформи (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram);
  • Да поддържат добре уеб страниците си, да ги оптимизират и евентуално да използват Google Ad Grants;
  • Да използват имейл маркетинг като изпращат таргетирани кампании чрез професионални платформи като

Следващото поколение ще определя тенденциите

През следващите две десетилетия се очаква по-младите поколения да наследят 73 трилиона долара от своите родители, баби и дядовци, пише в своя статия списание Forbes. Каква част от тази огромна сума ще бъде пренасочена към благотворителни каузи? Донякъде зависи и от нас.

В скорошно проучване на Fidelity Charitable, почти три четвърти (74%) от милениълите казват, че даряват в сравнение със само 35% от предходното поколение на буумърите. Поколението на милениълите сега е на възраст между 25 и 40 години и те внасят нова гледна точка към темата за връщането в обществото. Те се чувстват овластени да направят света по-добро място и затова подхождат към ежедневните решения – къде да работят, какви продукти да купуват и къде да инвестират спестяванията си – през призмата на връщането в обществото и готовността да даряват.

Но дори и да сме само на прага на тази нова епоха, основното послание е ясно: новият свят е дигитален. И компаниите, фондациите и гражданските организации трябва да се възползват от това и да направят всичко възможно да възприемат и прилагат дигиталните технологии. Мобилни телефони и имейли, безкасови и безконтактни дарителски плащания, уебсайтове и социални медии – фондациите, компаниите и гражданските организации вече са онлайн и се опитват да използват най-добрите технологии и да търсят нови решения за дарителските си усилия, за постигат резултати и промяна.