Весела Герчева: Заявката за Единен дарителски номер беше много амбициозна и революционна

20.02.2023 | Бюлетин

Весела Герчева е първият директор на Български дарителски форум от 2004 до 2008 г. Стартира платформата Единен дарителски номер като част от партньорска мрежа с участието на фондация BCause, (тогава Фондация в помощ на благотворителността), Globul (сега Yettel), Vivatel/ БТК Мобайл (сега Vivacom), Teracomm Bulgaria (сега Линк Мобилити) и V+O Communications.

 

  • Как започна всичко, как ти видя перспектива в това – единен дарителски номер за всички оператори и каузи? 

Идеята за единен дарителски номер за дарения видях за първи път в Чехия. Обсъждахме я и с колегите ни от (тогава) фондация „Помощ за благотворителността“ (сега – фондация BCause). Всички виждахме потенциала й да се превърне в удобство и сигурност за дарителите. Към този момент (2004 – 2006 г.) единични каузи и кампании получаваха достъп до мобилни номера и се виждаше, че тези, които се сдобиват с номера, привличат дарители.

  • Кое беше най-трудното в началото? И кое – най-голямата победа?

Заявката за единен дарителски номер 17 777 беше много амбициозна и бих казала, революционна намеса в средата към този момент. Повечето хора, компании, приятели не смятаха, че ще успеем. Всяка голяма промяна в статуквото генерира големи реакции и емоции. Мисля, най-трудното беше да удържим този момент, в който бяхме не повече от 5-6 човека, събрани около идеята и от сутрин до вечер обсъждахме апокалиптични „ами, ако“ сценарии с директори, с PR специалисти, с организации. Винаги ще има специално място в сърцето ми за хората, които останаха категорични в този момент и не ми позволиха да отстъпя назад.

Моментът, който усетих като голяма победа беше срещата ми с Кирил Хинков, който вече не е сред нас и много ми липсва. В деня, в който (тогава) М-Тел подписаха договора за DMS. Кирил беше рядко просветен и просветлен човек и споделяше тази светлина с околните. Каза ми, че този проект има смисъл, има бъдеще и аз трябва да работя за него по най-добрия начин, който мога, независимо кой какво казва.

  • Кое според теб е ключово, за да бъде една платформа за набиране на средства успешна?

Разбира се, прозрачността е водеща. За хората трябва да е много ясно какво и как става с парите, които даряват. Но не по-малко важна ми се струва визията – каква е бъдещата посока за развитие, какво е важно да се следи. Днес Единен дарителски номер има много малко общо с платформата от 2007 година – той е обогатен с нови възможности, механизмът за популяризиране и достъп е изключително развит. Ако не беше визията на екипите на Български дарителски форум, на фондация BCause, на партньорите от мобилните оператори и Линк Мобилити, платформата нямаше да се развие така. Ръстът й изглежда естествен, но всъщност е резултат от много, много работа. И визия.