Вие питате, ние отговаряме #2: Солидарност за Украйна

28.02.2022 | Новини, Полезни насоки

Броени дни след началото на военния конфликт в Украйна вече са създадени различни кампании и инициативи за набиране на материални и парични дарения, с които да бъдат подпомогнати пострадалите. Основните нужди, излезли след координация с международни организации до момента, са основно за нови дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали, палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

Вие ни попитахте: Искам да даря запазени дрехи или пакетирани храни за нуждаещи се украински бежанци в страната ни. Не знам обаче къде и на кого – има толкова много нужди, че не мога да се ориентирам?

Ние отговаряме:

Много организации и самоорганизирали се инициативни групи вече работят на терен и осигуряват директна хуманитарна помощ, превоз, настаняване и материално и финансово подпомагане, здравна и правна помощ за правата и реда при търсене на убежище в България. Със сигурност има смисъл всички подобни усилия да бъдат подкрепени, защото нуждите са огромни и държавните институции не могат да се справят сами.

Въпросът Ви е един от често срещаните въпроси в дарителството, дори в по-ежедневни ситуации, далеч от военния контекст, доминиращ напълно сега. Важното е, обаче, не само вие да искате да дарите, но и да сте сигурни, че дарението ви ще стигне по-най-добрия начин до хората, за които е предназначено. Пари, вещи, стоки (в това число – дрехи, материали) или доброволен труд са най-често срещаните ресурси, с които можете да окажете подкрепа на човек в нужда или гражданска организация, която работи за определена кауза, вкл. – за Украйна в настоящия момент.

БДФ се старае да актуализира няколко пъти седмично актуални инициативи, които имат нужда от подкрепа:

https://www.dfbulgaria.org/2022/v_pomosht_ukraine/.

Вече има и институционален сайт, който обобщава възможностите за бежанците, дошли тук: https://ukraine.gov.bg/bg/.

Ако искате да се ориентирате в нуждите, но се колебаете кого да подкрепите, може да следвате няколко просто стъпки (които са валидни, както в случая с войната в Украйна, така и в по-ежедневни ситуации, в които трябва да направите  своя дарителски избор). ).

– Вземете лично (емоционално или рационално) решение по какъв начин искате да подкрепите каузата – с пари, труд, материали, храни, експертна помощ и т.н., както и за каква сфера да отиде вашето дарение. Това е личен и субективен жест и за един дарител може да е особено важно да подкрепи хората с храни и лекарства, за друг – с книга. И двата избора са еднакво ценни.

– Проучете предварително – обикновено информация, обновявана ежедневно в сегашната ситуация, за това какво конкретно можете да дарите ще откриете на сайта или ФБ на организацията, която провежда съответната кампания. Имате и друг ход: да се доверите на приятел, или колега, чието мнение цените, на обществена личност, която уважавате и да приемете нейната кауза или организация, която тя препоръчва.

– Потърсете информация в платформи, на които имат доверие и знаете, че проверяват организациите преди да ги препоръчат на дарители.

– При неясна информация потърсете допълнителен контакт – по телефон, имейл или в социалния профил на огранизацията/лицето, с директни съобщения. Екипът, който координира кампанията, трябва да е посочил удобните начини за комуникация.

– В повечето случаи тези, които търсят помощ, ясно посочват от какво конкретно се нуждаят (напр.: 20 000лв. за лекарства, пакетирани храни, зимни дрехи и обувки, фенери и палатки. В контекст отвъд войната – 100 000 лв. за скъпоструващо лечение на дете, зимни дрехи и обувки за 100 семейства в крайна бедност, 10 доброволци за почистване на двор към защитено жилище и т.н, пакетирани храни за възрастни хора в дом и т.н).

– Ако в апела за подкрепа не е посочено по какъв начин можете да помогнете, това е сигнална лампа, която да ви предупреди да бъдете по-внимателни в решението си дали да подкрепите конкретния зов за помощ.

Ето още няколко базисни съвета:

– Ако искате да се включите в кампания за набиране на дрехи и обувки, уверете се за кого са предназначени – ако са за деца, на каква възраст са и какъв пол, за кой сезон са им нужни; ако са за възрастни хора, мъже или жени, на каква възраст и какви размери са подходящи. Не дарявайте стоки, предпоставяйки, че някой би имал нужда, просто защото ви се искате да дарите или имате налично именно това. Често срещана заблуда е, че хората, за които е кампанията, не знаят от какво се нуждаят или организация, която например предоставя подкрепа на семейства в крайна бедност, винаги има нужда от всякакви дрехи, обувки, посуда и храни.

– Уверете се дали се приемат дарения на употребявани дрехи и обувки, има ли специфични изисквания, например дрехите да са преминали химическо чистене и изискват ли документ за това. Не забравяйте, че дрехите и обувките трябва да са здрави и чисти, за да могат хората, за които са предназначени, да ги ползват.

Даренията на храни са с особен характер предвид безопасната им консумация за хората и предварителната информираност от ваша страна е задължителна

– Най-важните изисквания към храните са да бъдат пакетирани, с ненарушена опаковка и в срок на годност, достатъчен да достигнат безопасни за хората, за които са предназначени.

– Важно е да се съобрази дали храните, които искате да дарите, изискват температурно съхранение и транспортиране. Ако храните са предназначени за хора със специфични хранителни режими (напр. хора с тежки физически увреждания или такива с непоносимост към определена група храни), няма логика да дарите храни, от които тези хора не просто нямат нужда, но и са противопоказни за здравето им. В сегашната ситуация указанията на организаторите са особено важни – ако е подчертано, че набират консерви, не се изкушавайте да дарявате буркани. Ако е посочена възраст за адаптираните млека за деца или размери за памперси, спазвайте указанията за това.

В момента в институциите се работи по организация на транспортиране на желаещи от Украйна, създаване на ред за настаняване в държавни бази (а не в бежански центрове), за улесняване на регулацията за наемане на работа (в момента бежанец може да започне работа след придобиване на статут), улесняване на реда за започване на ясли или детски градини.

Български дарителски форум изготвя списък на кампании и организации, с фокус подкрепа на пристигащи от Украйна бежанци, както и на инициативи, адресиращи спешни нужди на хората в Украйна.