Вие питате, ние отговаряме #12: Как да открия DMS за своята кауза, ако съм НПО?

12.12.2022 | Полезни насоки

Често към нас се обръщат НПО, които набират средства за конкретна кауза. Ако вие сте гражданска организация, която търси дарители и съмишленици и смята, че дарителската платформа DMS може да бъде инструмент за набиране на средства, този текст ще бъде полезен за вас. Той акцентира не само върху механизма, но дава и ценни съвети за комуникацията на каузата, без която една кампания няма как да бъде успешна.

Като начало:  

  1. Обсъдете в екипа си каква е конкретната цел, която си поставяте с кампания за набиране на средства, до кого бихте искали да достигнат вашите послания.
  2. Проверете дали отговаряте на критериите за допустимост в DMS
  3. Попълнете формуляра за стартиране на НПО кампания и го изпратете на gb.es1715197308uacb@1715197308ycul1715197308">Людмила Атанасова, фондация BCause.
  4. В кратък срок екипа на DMS ще се свърже с вас за следващи стъпки.

Тук са представени подробно стъпките по подготовка и стартиране на кампания на НПО.

Специфики в комуникацията

Много организации смятат, че стартирането на кампания за набиране на средства в DMS е достатъчно условие за нейната успешност. За съжаление това не е напълно вярно. Ключов фактор за всяко едно усилие в привличането на дарители и съмишленици е какво им казваме и как точно им говорим.

Има много начини да разкажете за вашата кампания. Дали ще наблегнете на писането или пък ще говорите в снимки и видео, важното за вас е да изберете онзи подход, който най-добре пасва на вашата кауза, на уменията на екипа ви, на инструментите, с които разполагате.

Важно е да разкажете своята история по свой автентичен начин. Ако предпочитате да правите снимки или да говорите пред камера, не се колебайте да използвате телефона си и да разказвате за каузата си във визуален формат.

Снимките или визуализациите са важен елемент от всяка кампания и е от голямо значение да бъдат възможно най-качествени.

Можете да погледнете и нашия гид за хубави снимки за DMS, където сме дали няколко важни насоки, за да бъдат снимките ви възможно най-успешни.

Препоръки за популяризиране на дарителска кампания на организация:

Наред с кампаниите за индивидуална подкрепа, DMS може да бъде използван от граждански организации за набиране на средства за техни инициативи. Ето два съвета:

Разкажете историята на вашата кауза

Опишете накратко проблема, който искате да решите. Може би набирате средства, за да възстановите изоставена сграда, която ще служи за ветеринарна клиника за бездомни животни? Защо тази клиника е нужна? Как създаването й ще подобри живота на бездомните кучета и котки? Каква е идеалната ви цел? Кой стои зад тази кауза? Разкажете за хората в организацията, за спасените до момента животни. Завършете с апел за подкрепа.

Пишете ясно и на достъпен език

Избягвайте патетиката, главните букви, многото удивителни. Пишете просто и човешки. Използвайте кратки изречения. Споделете историята и каузата си с емоция, говорете за проблемите, които срещате, но запазете позитивния тон. Обяснете ясно защо вашата кауза е важна за общността и с какво допринасяте за подобряването на живота на хората.
Описанието на каузата ви ще бъде публикувано в DMS страничката на вашата кампания. Паралелно на това ви насърчаваме да разширите представянето на каузата си чрез всички възможни канали, които ползвате, за да може конкретният апел за подкрепа да достигне до много и различни потенциално заинтересовани ваши дарители.

Бъдете видими

Бъдете активни в социалните си мрежи. Ако имате сайт, поддържайте го редовно. Присъствайте на събития – концерти, изложби, фестивали, свързани пряко или косвено с вашата кауза. Привличайте известни личности към каузата си. Организирайте събития или участвайте в събития, свързани с групите хора, които биха имали интерес към каузата ви.

Ангажирайте хората, въвлечени в каузата ви (тези, които “печелят” от нея, както и тези, които даряват за нея), да идват на ваши събития. Ходете и представяйте инициативата си на локални събития (концерти, събори, срещи, лекции), близки до каузата ви.

Обърнете специално внимание на дарителите, които са ви известни.

  • запазете техни имейл адреси и им изпращайте информация за дейността си, благодарствени имейли, картички за празници
  • създайте Facebook група на организацията си или на конкретната кауза, редовно споделяйте за постигнатите резултати. Не се колебайте да се похвалите. Разказвайте за успехите си с истории и примери, споделяйте снимки и видеа от дейността си, хвалете се с постиженията си и разказвайте за нуждите си.

Важни канали за комуникация

Социални мрежи: споделяйте кампанията си във Facebook, Viber, Instagram – във всички социални мрежи, с които разполагате. Споделяйте и през личния си профил. Апелирайте хората, които ви четат, също да споделят кампанията ви – това е много ценно, тъй като ще позволи на повече хора да научат за вас.

Реклама: Ако имате такава възможност, отделете си бюджет за платена реклама в социалните мрежи. Опитът на екипа на DMS показва, че рекламата в социалните мрежи значително увеличава броя получени дарения.

Приятели, семейство, познати: Обърнете се към близкия си кръг от хора. Помолете ги да споделят и коментират публикациите ви в социалните мрежи, да говорят за кампанията ви и да я споделят с техни приятели. Използвайте всички свои социални кръгове, за да научат възможно най-много хора за каузата ви.

DMS подпомага кампании с платена Facebook реклама

Всеки месец екипът на DMS избира до 6 кампании, които да подкрепи с платена реклама във Facebook. Продължителността на рекламата е един месец. Работим със специалист, който внимателно подбира аудиториите за всяка кампания, така че тя да достигне до най-заинтересованите хора.

Критериите, по които избираме тези кампании, са:

  1. Кампанията е спешна/нова;
  2. Организаторите на кампанията са активни в социалните мрежи (още една причина да бъдете активни онлайн);
  3. Кампанията има въздействащи снимки и/или видео.

Как да поддържате кампанията си активна и видима?

Създавайте собствено съдържание: снимки, разкази, кратки видеа, интервюта… Този месец организацията ви е направила събитие с доброволци? Имате новини за развитието на лечението си? Някой е направил голямо дарение за вашата кауза? Споделяйте. Хората трябва да чуват за вас и да ви виждат. Бъдете видими, за да бъдете и в съзнанието на дарителите. Хората искат да знаят какво става с даренията им. Накарайте ги да се почувстват добре от това, че са дарили за вас. Споделяйте нуждите си. Редовно апелирайте за дарения. Хората ще откликнат.

Споделяйте информация за развитието на кампанията си поне веднъж седмично. Това показва, че сте сериозни. Задайте си въпроса „Какво сме постигнали досега? Какво ни остава?“ и споделете отговорите с вашата аудитория.

Напомняйте, че DMS не е само SMS – апелирайте за дарения с банков превод и през онлайн бутоните! През тези канали идват най-големите дарения.
И не забравяйте, че в основата на успешните кампании е доверието. А то се изгражда в общуването. Бъдете активната страна, споделяйте актуална информация за напредъка по вашата кампания, разкажете как и други хора или екипи са ви подкрепили, благодарете, ако е възможно, за всеки дарителски жест.