Фонд НИЕ МОЖЕМ подкрепя интеграцията на украински младежи

20.10.2022 | Новини

Фонд „Ние можем“ на фондация „BCause“ ще обезпечи професионални курсове, явяване на изпит за чужд език и обучение по български език на 78 украински младежи на възраст между 18 и 35 години. Дейностите са обезпечени от Лидл България, а възможност за кандидатстване за тях имаха организации, с познания и досегашен опит от работа за професионална или образователна подкрепа на младежи и които познават проблемите на украинските бежанци.

Организациите, които получиха финансиране след проведен конкурс, са:

Организация подкрепя украинските бежанци във Варна с хуманитарна помощ и медицински средства и съдейства за издаване на документи, помага на деца със специални нужди, хора с инвалидност. Организира различни курсове, форуми за правата на жените-бежанки и активно се занимава с интеграцията на украинските бежанци в българското общество.

В рамките на проекта ще бъдат подкрепени най-малко 26 млади жени с два курса по български език и сертифициращи изпити за получаване на документ за ниво А1 и А2, а 6 ще участват в професионални курсове за маникюрист и фотограф.

Фондация Рийчаут подкрепя деца и младежи в риск с цел тяхното благополучие, пълноценна интеграция в обществото и развитие на индивидуалните им способности. Осъществяваме програма за извънучилищна образователна подкрепа, която е изцяло съобразена с нуждите на децата и младежите бежанци и мигранти, посещаващи нашия център.

В рамките на проекта от фондацията ще работят с 10 украински и 2 други младежи. Те ще бъдат включени в програма за въвеждащо обучение по уеб дизайн и стаж като по този начин осигури не само перспективи за младежите от Украйна в една от най-бързоразвиващите се сфери, но също да им осигури контакти и познанства с водещи специалисти в областта на уеб дизайна, рекламата и маркетинга. Младежите ще участват и в курс по български език.

Сдружението е създадено в отговор на украинската бежанска кризи от тази година и работи в активно сътрудничество с местните власти в София, Варна, Благоевград за приобщаването на бежанците към българското общество.

В следващите три месеца организацията ще подкрепи 30 курсисти в обучение и придобиване на ниво по български език в образователен център, 40 души ще преминат през групово и индивидуално кариерно консултиране. Проектът предлага още психологическа подкрепа в групови сесии в малки групи и курс по разговорен английски език.

Повече за фонда прочетете ТУК.

#ЧленовеНаБДФ