Лидл България

Компании, членове на Български дарителски форум

Lidl е лидер в бизнеса с търговия на хранителни стоки в Европа и четвъртата най-голяма верига магазини в света в ритейл сектора. Част е от немската Schwarz-Gruppe. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г., като днес вече има над 87 магазина в над 46 града в страната, два логистични центъра и над 2 300 служители. Компанията се нарежда сред най-големите работодатели, инвеститори и данъкоплатци и се утвърждава като водеща търговска верига у нас.

От своето създаване досега Лидл България не спира да доказва и заявява своята социална отговорност и ангажимента си към устойчивото развитие и нашето по-добро утре. Основната цел, която си поставя компанията, е да генерира печалба по устойчив и социално отговорен начин, в синхрон с природата и хората.

От 2017 година насам Lidl България е вложила над 3,3 млн. лв. в десетки социално значими проекти, дарения и спонсорства. Това показват данните от първия в сектора на търговията доклад за въздействието от корпоративната социалноотговорна дейност на компанията върху обществото, който обхваща периода 2017 – 2021 год.

Социално отговорната политика на Lidl е фокусирана върху пет основни сфери: продукти, служители, бизнес партньори, околна среда и местни общности.

Лидл България развива няколко социалноотговорни инициативи и партньорства, част от които са следните дългосрочни проекти:

  • Програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ – най-голямата социалноотговорна инициатива на Лидл България. Стартира през 2017 г. и има за цел да даде възможност на хората в различните региони на страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот;
  • „Lidl неделя в Музейко“ – съвместна инициатива с първия и най-голям в страната детски научен център Музейко, насочена към пълноценното израстване на децата и подпомагането на родителите в грижата им за тях;
  • Програма на UNICEF за ранно детско развитие –през 2019 г. UNICEF и Лидл България обединяват усилия в подкрепа на родителите в грижата за техните деца като част от програмата за ранно детско развитие на организацията;
  • „Умници гладници“ – проектът стартира през 2019 г. и има за цел по забавен и интересен начин да представи темата за здравословно и балансирано хранене в училище. Насочен е към ученици от 1-ви до 4-ти клас;
  • „Дай шанс на балканката“ – най-дългосрочната инициатива на компанията, която стартира през 2013 г. и е насочена към опазване на един от най-бързо изчезващите биологични видове в Европа – балканската пъстърва.

Наскоро Lidl издаде първия си доклад за оценка на въздействието от своята социално отговорна дейност, който можете да видите тук.