Няколко „тайни“ към успеха в партньорството между бизнес и нпо

29.05.2015 | Новини, Полезни насоки

Ние сме гражданска организация и търсим партньорството на компаниите в различни наши идеи. Често пъти обаче срещаме мълчалив или явен отказ.
Или пък сме компания, която иска да даде средства, доброволен труд или друг ресурс, но не открива точния партньор за своята кауза сред нпо сектора.

В опит компаниите и организациите да намеря път един към друг, ви предлагаме няколко стъпки, които, ако следвате, могат да доведат до успешни партньорства и в крайна сметка – до реализация на повече смислени каузи.

За НПО

Ключове към компаниите:
1. Нямате шанс втори път да направите добро първо впечатление. Подгответе добре първоначалния контакт. Независимо дали компанията, към която се обръщате със своя проект, има възможност да ви подкрепи в момента или не, впечатлението, което ще оставите, е много, много важно.

2. Проучете компанията, в която кандидатствате за финансиране – какви са нейните ценности, сектора, в който оперира, какви са проектите, които вече подкрепя или е подкрепяла през последните няколко години.

3. Планирайте предложението си далеч във времето. Често компаниите готвят своите бюджети за CSR поне 6 месеца напред.

4. Реферирайте към политиката за корпоративна социална отговорност на компанията – прави добро впечатление, че сте се информирали предварително за инициативите, които тя подкрепя.

5. Направете предложение, съобразено с профила на институцията – ако една компания инвестира в екология и е оповестила това публично, не й предлагайте каузи, свързани със здравеопазване, освен ако идеята ви не е наистина революционна.

6. Създайте чувство на ексклузивитет – не е добра идея да кандидатствате на няколко места едновременно в институции от един и същи бранш.

7. Дайте кратко и ясно предложение, описващо същността на проекта и подкрепата, която предлагате/очаквате. Не забравяйте –ценете времето на отсрещната страна.

8. Опитайте да представите проекта си в рамките на 5-10 мин. Трябва да можете да очертаете същността на идеята си и основните й предимства в това време. И да умеете да защитите бюджета, който предлагате. Не искайте задължително много пари.

9. И, елементарно, но много необходимо – поддържайте актуален своя уебсайт, фейсбук страница и други профили в социалните медии. Това е вашата електронна визитка – и най-лесния начин другият да провери кой сте. Ще се учудите колко много организации пренебрегват този важен фактор, разчитайки само на своята добра репутация.

10. Не приемайте за даденост това, че компаниите трябва да дават пари – основната им роля е да правят пари, да се грижат за служителите си и за клиентите си, да инвестират в средата за бизнес и в общия просперитет. Корпоративната социална отговорност не е = на благотворителност.

11. Не използвайте аргумента, че имате МНОГО други партньори, тогава отличимостта на една компания по-трудно се открива.

12. Ясно покажете експертиза именно в проблема, който заявявате, че чрез каузата и идеята си се готвите (или опитвате) да разрешите. Компаниите търсят от НПО основно експертиза по различни проблеми.

13. Убедете отсрещния, че целта, която преследвате, е важна и постижима през вашия проект.

14. Бъдете различни – компаниите подкрепят дадена инициатива, включително, за да бъдат разпознаваеми и чрез нея като бранд.

15. Ползвайте адекватно и възможно повече социални мрежи и онлайн канали. Компаниите ценят „рекламата“ през социалните медии.

16. Говорете на разбираме език, по възможност без жаргона на сектора – „мобилизиране на ресурси“, „общностно развитие“ и т.н. звучат абстрактно.

За компаниите

Ключове към НПО:

1. Публикувайте на достъпно място на сайта си сферите и приоритетите, които подкрепяте. Така нпо- тата по-лесно ще се ориентират дали именно те са вашият партньор.

2. Дори когато отказвате да подкрепите нечий проект, върнете отговор – с отказа си, и при възможност – с аргументи защо отказвате. Това дава добра обратна връзка на организациите и също ги учи как да отправят искания за подкрепа.

3. Не гледайте на НПО като на хора, които задължително искат пари. Да, те имат нужда от финансова подкрепа, но често търсят доброволци, специфична експертиза от бизнеса, съмишленици и хора, които допълнително популяризират каузата им.

4. Още в началото на съвместната работа изяснете очакванията си, включително представата си за добър резултат от този проект.

5. Не очаквайте НПО да бъдат PR агенция за вашата дейност и не слагайте основният фокус върху PR и публичното представяне на идеята, това понякога подменя смисъла и затруднява организациите.

6. Не избирайте само лесните и кратки инициативи с видими резултати, понякога интересното и предизвикателството е отвъд тях.

7. Открийте ползите в съвместната работа: НПО са полезни за бизнеса, защото отменят компаниите в неспецифични за тях полета и дейности.

8. Вашите пари за подкрепа са много по-гъвкави от публичните. Използвайте това и бъдете гъвкави и вие – в процеса на партньорство, в хода на изпълнение, в смяната на решенията.

9. Не очаквайте бързи резултати с магическа пръчка. Промяната е процес.

10. При възможност – не организирайте самите вие кампании за набиране на средства, а се доверете за това на НПО – те имат повече експертиза в това поле.

11. Не приемайте за дарителство/CSR дълготрайни активи, от които искате да се освободите – за пример, ако имате 20 ненужни монитора, поинтересувайте са някой има ли истинска нужда от тях.

12. Бъдете последователни в дарителските си политики и за себе си изяснете сроковете, в които искате да постигнете дадена цел за определен проект, както и очертайте ефекта, който гоните.

13. Експериментирайте в непопулярни каузи и търсене на решения. Знайте каква промяна искате да постигнете с вашите инвестиции.

14. Ако имате кауза – нека тя бъде дълготрайна ваша инвестиция. Не се отказвайте лесно от нея.

15. Пазете баланса между инвестициите и резултата, ако сте вложили 10 000 лв. в даден проект, не очаквайте възвращаемост за 100 000 лв.

И накрая – ключ към успеха в партньорството и за двете страни – Партньорството е път и процес и изисква усилия и търпение.

Препоръките бяха отправени на срещата „Как компаниите и неправителствените организации намират път един към друг“, организирана от Български дарителски форум, Български център за нестопанско право и Информационния портал за НПО в България, с домакинството на Международния център на УниКредит Булбанк.

Специално благодарим на нашите лектори – Виктория Блажева, УникредитБулбанк, Илияна Николова, Фондация „Работилница за граждански инициативи”, Любен Панов, Български център за нестопанско право, Мая Клевцова, Societe Generale Експресбанк и Ясен Гуев, Теленор България, които експертно и открито споделиха своите гледни точки по темата.

Презентациите на някои от лекторите

Виктория Блажева, УникредитБулбанк

Любен Панов, Български център за нестопанско право