Проучване на БДФ: 66% от българите са дарявали поне веднъж през 2023 г.

17.04.2024 | Анализи

В началото на 2024 г. Български дарителски форум (БДФ) проведе национално представително проучване за дарителството през 2023 г., което беше реализирано от агенция „Алфа Рисърч“. Анализът на резултатите показва лек спад на дарителите – тенденция, която е по-скоро очаквана, тъй като през 2022 г. имаше значителен ръст, но той се дължеше на началото на войната в Украйна, която оказа огромен отзвук върху целия свят, включително и върху България, както и на тежките наводнения, които засегнаха 9 карловски села.

В проучването на обществените нагласи и дарителските практики през 2023 г., направено с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, установихме следните резултати:

  • 66,3% от участниците в национално представителното проучване са дарявали поне веднъж.

 

  • От тях обаче едва 4,6% са декларирали своите дарения. 44% съобщават, че са дарили без документи (например в дарителски кутии); 39% споделят, че данъчните облекчения не ги интересуват; за 18% декларирането на даренията е твърде сложно и бюрократично; същият процент хора – 18% казват, че данъчните облекчения са незначителни и затова не ги използват; 16% не знаят, че има такива облекчения, а 1,6% се страхуват, че след като декларират дарение, ще им изпратят данъчна проверка.

 

  • На въпроса на кого са дарявали през 2023 г. 66% отговарят, че са дарили директно на хора в нужда; 39% на кампания, организирана от компания или фирма; 19% на гражданска организация и 12% на община или институция.

 

  • Запитани дали биха закупили продукт, с покупката на който се набират средства за кауза, 35,5% казват, че да – биха купили такъв продукт, дори и да е по-скъп; 21% съобщават, че биха го направили само ако цената му не е по-висока от тази на аналогични продукти; 5,7% казват, че държат на определена марка независимо дали е обвързана с кауза или не, а цели 29% казват, че не обръщат внимание дали един продукт набира средства за кауза или не.

 

  • Запитахме също така хората, ако не са дарявали, то какви са причините за това и получихме следните отговори: за 45% причината да не даряват е недоброто им финансово състояние; 22% казват, че се съмняват, че с дарението им ще има финансови злоупотреби; 18% признават, че не им е хрумвало да даряват; 12% споделят, че им липсва информация за какво да даряват; 11% смятат, че не е тяхна работа да даряват; 9,5% казват, че не мислят, че има смисъл да даряват; 9% просто казват, че не искат да даряват; на 7% им липсва информация как да даряват, а 1,2% изтъкват като причина липсата на достатъчни данъчни облекчения при дарителство.

 

Направихме и специализирано блиц допитване до представителна извадка от българските граждани, в която ги попитахме дали конкретно са правили дарение в подкрепа на пострадалите от наводненията в Карловско. Ето какви бяха резултатите:

  • 23,3% от респондентите отговарят, че са направили дарение.

 

  • На въпроса какъв вид дарение са направили, отговорите се разпределят по следния начин: 91% казват, че са дарили пари; 15% – вещи, предмети или стоки, а 3% са били доброволци при възстановителните дейности и са дарили труда си.

Цялото проучване можете да видите тук: БДФ: Обществени нагласи към дарителството -2023 г.

 

Проучването е реализирано с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на БДФ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.