Минисериалът “Дарителите” с премиера по БНТ1

17.05.2024 | Новини

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат увлекателно разказани от документалната поредица “Дарителите”, която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Продуцент на филма е фондация „Лъчезар Цоцорков”

Между 27 и 30 май по БНТ ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители, които са дарявали безкористно време, сили и средства за обществените нужди. Благодарение на тях са създадени първите училища и университети, построени са болници, полагани са грижи за най-уязвимите, изградени са читалища и театри, осигурени са възможности за развитието на българската култура, наука и изкуство.

Популярно-документалният минисериал “Дарителите” ще ни запознае с личности от историята на България от 19-и и началото на 20-и век с големи сърца и ярки характери, променили завинаги страната ни. Сред тях са Васил Априлов, Хаджи Ненчо Палавеев – “благодетелят на Копривщица”, Димитър Ценов, “българският Рокфелер” Пенчо Семов, Димитър Кудоглу, Александър Георгиев, известен с прозвището Коджакафалията, Йорданка Филаретова, наричана от своите съвременници “Госпожата” и много други. Те имат необикновени съдби, изпълнени с драматични обрати, смели авантюри, трагични загуби, триумфални успехи. Мнозина от тях са започнали от нулата и добре са познавали бедността, но с упоритост и работа са постигали много, някои са понесли жестоки житейски удари, други са живяли в аскетичност, независимо от огромните си богатства. Всички те обаче, несломени от трудностите и болките по своя път, проявяват истинска чувствителност и съпричастност към болките и нуждите на другите, към големите обществени каузи – образование, социална грижа, здравеопазване, култура. Героите в минисериала “Дарителите” ни показват, че филантропията е истинският двигател на едно общество, спойката, която го прави силно и проспериращо.

“За нас е важно добрите примери да не спират да бъдат показвани и когато гледаме с какъв замах са действали нашите предци, ни се иска отново да запалим тази искра и да видим все повече дарители за различни каузи. Това е продължение на семейното наследство, което ни вдъхновява и мисия, на която сме се посветили.”, споделят от фондация “Лъчезар Цоцорков”, продуцент на популярно-документалната поредица.