BCause обявява конкурс за финансиране на малки проекти „Детско здраве“

24.07.2024 | Новини

Фондация BCause обявява конкурс за малки проекти „Детско здраве“ в продължениа на работата си по Фонд „Лечение и рехабилитация на деца“, който управлява вече 26 години.

Конкурсът „Детско здраве“ е отворен за неправителствени организации в обществена полза, обединяващи родители и/или здравни специалисти. Срокът за подаване на проекти е 31.07.2024

Целта е одобрените организации да:

  1. Допринесат за диагностика и превенция на заболявания сред деца
  2. Подобрят информираността и уменията за справяне на болни деца и семействата им
  3. Улеснят достъпа до здравни услуги на деца от социалнослаби семейства

България е сред страните в ЕС с най-ниски нива на превенция и профилактика на хронични и незаразни заболявания сред децата. Приетата през 2023 г. Национална стратегия за здравето на децата и юношите до 2030 г. се фокусира върху подобряване на здравето им и качеството на педиатричните грижи чрез цялостно здравно образование, превенция и ефективен скрининг на заболявания. Друга област е подобряването на здравната инфраструктура за борба с неравномерното разпределение на здравни специалисти и услуги.

Много НПО допринасят с работата си за тази цел. Родители на деца с различни заболявания или увреждания се самоорганизират и заедно с медицински и немедицински специалисти търсят решения за липсата на информираност, за липсата или малкия обхват на здравни услуги. Броят на медицински специалисти с педиатрична насоченост е малък, така че тези организации са много полезни информационни точки за семействата, тъй като съчетават експертния опит на практикуващите лекари с личния опит и силна мотивация на родителите.

Дейностите в проектите могат да включват:

  • организиране на профилактични прегледи за навременна диагностика
  • кампании за здравна информираност чрез разпространение на съществуващи ресурси / създаване на нови образователни продукти и инициативи – онлайн и офлайн / организиране на събития – спортни, културни, благотворителни
  • дейности за насърчаване на здравословни навици за движение, хранене, спорт
  • медицински съвети, обучения и подкрепа за семейства/деца със заболявания
  • провеждане и подобряване на съществуващи здравни услуги и терапии, предоставяни от медицински специалисти чрез НПО

С предимство ще са проекти от населени места с малко здравни грижи и услуги и/или в малки населени места.

Не се финансират еднократни дейности: например, само ремонт на материална база, закупуване на апаратура или едно събитие, ако са без дейности, пряко насочени към целевите групи.

Максимална сума на проектите – до 12 000 лв., като в конкурса ще одобрим проекти на обща стойност 50 000 лв.

Критерии за одобрение: ясна идея и цел на проекта; добро познаване на целевата група – социален статус, потребности; реалистични дейности, график, резултати; реалистичен и обоснован бюджет; екип с ясно описани задачи в пряката работа с целевата група.

График:

12.08. – обявяване на одобрените проекти

12-15.08. – сключване на договори

Срок за изпълнение на проектите: от 3 до 5 месеца, като начална дата може да е през втората половина на август 2024 г.

Кандидатстването може да бъде само онлайн с изпращане на кратък формулярбюджетна таблица и обосновка на gb.es1722032932uacb@1722032932ycul1722032932

За въпроси: Людмила Атанасова, 0884-645 206; gb.es1722032932uacb@1722032932ycul1722032932

#ЧленовеНаБДФ