Вие питате, ние отговаряме#13: Как да набираме по-ефективно дарения онлайн?

13.01.2023 | Полезни насоки

Вие питате: Опитваме се да набираме средства онлайн, но не сме много успешни, защото не сме „в крак“ с новите технологии. Откъде да започнем и кои инструменти ни препоръчвате да използваме?

Ние отговаряме:

Кризата, причинена от COVID-19, ускори сериозно дигиталната трансформация във всички сфери на живота ни – това, естествено, засегна и дарителството. Дарителите – особено индивидуалните, продължиха да даряват все повече и по-често чрез дигитални платформи.

В момента дигиталното фондонабиране и инвестирането в подходящите онлайн инструменти се превръща в задължителна част от работата на всяка гражданска организация, която търси финансова подкрепа. Тя трябва да полага сериозни усилия, за да посреща новите тенденции и да присъства с онлайн дарителски кампании в големите съществуващи платформи – български и международни. Важно е уебсайтовете на НПО да  са удобни за използване през мобилни устройства, да дават възможност за попълване на онлайн формуляри и изпращане на мейли, да имат видими и на един клик разстояние дарителски бутони.

Позитивното дарителско преживяване, сигурността, удобството и бързината стават задължителни изисквания, защото ако дарителите се разочароват при опита си да подкрепят дадена организация онлайн, едва ли ще повторят усилието си.

Някои от най-ефективните онлайн инструменти

Нашата препоръка е да следите и да се опитвате да развивате следните дигитални инструменти за своите дарителски инициативи:

Въпреки, че основните цели на Google Analytics са много по-широки, е добре да знаем, че Google има специално подразделение за нестопански организации и предоставя различни възможности те да разпространяват своята мисия, да ангажират нови поддръжници и да развиват набирането на средства онлайн. С помощта на Google Ad Grants организациите могат да оптимизират уебсайтовете си, за да стимулират маркетинг конверсията – в случая с НПО това не са продажби, а набрани дарения, регистрации за събития, кандидатури на доброволци или абонамент за бюлетин. От друга страна Google Analytics е изключително полезен за проследяване на резултатите от нашите онлайн канали и активности и да взимаме информирани решения – кои канали ни носят най-много ползи и какви са източниците на трафик (откъде идват последователите ни), колко дълго се задържат в сайта ни и дали даряват.

Българската компания ePay предлага безплатно интегриране на дарителски онлайн бутон специално за сайтовете на НПО организации. Достатъчно е НПО-то да си направи регистрация като „търговец” в epay.bg, след което ще получи указания от техническия им екип как да визуализира онлайн бутона в сайта на организацията. Ако дарителите са регистрирани потребители на epay.bg, те могат да направят дарение от тяхната микросметка или чрез банкова карта, което им дава голямо удобство.

PayPal специализира в осъществяването на онлайн транзакции – индивидуални или за бизнес цели и е удобен инструмент и за гражданските организации, тъй като предлага по-ниски такси, отколкото таксите за банков превод, особено, ако транзакцията се прави от чужбина. Затова е препоръчително НПО-тата да имат свой акаунт в PayPal и да приемат плащания/ дарения и през тяхната система. Преимуществата на PayPal са следните:

  • Можете да сложите на сайта си бутон „Дари“, за да приемате дарения с кредитни и дебитни карти, както и директно през PayPal.
  • Да добавите по-бързо плащане за тези, които искат да дарят с акаунта си в PayPal.
  • Можете да изпратите на дарителите персонализирана връзка PayPal.Me на вашата организация с нестопанска цел, за да им дадете възможност да даряват редовно.
  • Получавате автоматичен скрининг за измами, за да защитите вашата организация и дарителите. PayPal е съвместим с PCI, което е водещият стандарт за сигурност.
  • Имате достъп до вашите средства бързо и в рамките на минути след транзакцията.

За сега възможността за фондонабиране директно през Фейсбук – Facebook Fundraisers не е отворена за България и регистрирани у нас (по българския Закон за юридическите лица с нестопанска цел) организации, все още не могат да откриват свои кампании във Фейсбук. Там присъстват някои български организации, но те са такива регистрирани в САЩ, Великобритания и някои други страни. Вижте списъка на държавите, отговарящи на изискванията за фондонабиране директно във Фейсбук.

Отвъд техническите възможности, публичността и комуникациите остават ключови за фондонабирането, което зависи в голяма степен от това да бъдем добри в информирането и въвличането на нашите потенциални поддръжници и дарители. За целта гражданските организации трябва: Да имат свои профили и да публикуват редовно информация в социалните медии и платформи (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram); Да поддържат добре уеб страниците си, да ги оптимизират и евентуално да използват Google Ad Grants; Да използват имейл маркетинг като изпращат таргетирани кампании чрез професионални платформи като MailChimp.