Филм на UNICEF разказва за живота на украинските бежанци у нас

28.02.2023 | Новини

По повод една година от началото на войната в Украйна, UNICEF представи документален филм, с който поставя акцент колко важни са солидарността и подкрепата за разселените деца и техните семейства, които са намерили своя нов дом в България.

Документалният филм „Детство 2.0“ („Childhood 2.0“) е създаден от УНИЦЕФ и студио NO BLINK. Той разказва историите на украински семейства, намерили убежище в България след началото на войната. Режисьор на продукцията е Атанас Христосков, а продуцент – Алек Алексиев, който също участва във филма.

Филмът хвърля светлина и върху проблемите, свързани с образованието, здравеопазването, настаняването и пазара на труда. Героите във филма доказват, че интеграцията е възможна и отговорността за нея е споделена – и от бежанците, и от приемащата българска общност.

За предизвикателствата, новите роли, възможности и пътища, за подадената ръка и нестихващата надежда разказват четири героини:

  • Анастасия, която пристига в България заедно с дъщеря си (8 г.) и майка си и още с идването си търси начин да бъде полезна за своята общност. Така започва творческа работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци „Синя точка“, изграден от УНИЦЕФ и партньори във Варна;
  • Йева, която идва тук едва на 16 г. в София и бързо търси начин да се грижи сама за себе си, а любовта й към животните й помага да открие тази възможност в център за груминг на домашни любимци;
  • Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове и професията й на фотограф в Киев й помага бързо да намери реализация, документирайки ежедневието в центъра за подкрепа на бежанци на фондация „За доброто“;
  • Тетяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично заболяване. У нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи!

„Нашият документален филм е жест на благодарност към България и призив към хората чрез солидарност, приятелство и възможности да осъзнаят силата си да променят света“ споделя Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

От самото начало на войната УНИЦЕФ работи с държавата, с дарители, местни организации и общности и партньори в България, за да предоставя спешна подкрепа и услуги на семействата, бягащи от войната. Миналата година УНИЦЕФ достигна до 60 000 деца и родители бежанци с психосоциална подкрепа, правна помощ и достъп до социални услуги. Тази учебна година УНИЦЕФ осигури на 5000 украински деца бежанци достъп до образование чрез подкрепа за записването им в българската образователна система, създаде и временни пространства за учене в страната. За да подкрепи най-уязвимите, УНИЦЕФ и партньори осигуриха за 15 000 деца и семейства топли дрехи, одеяла, хигиенни материали и друга хуманитарна помощ в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.

#ЧленовеНаБДФ