Парк в Торонто вече носи името на големия български филантроп Игнат Канев

20.04.2023 | Новини

България може да се гордее с първия по рода си парк в Северна Америка, който вече носи името на българин. Това е паркът в центъра на град Мисисага, Голямо Торонто, Канада. Той вече се нарича “Iggy Kaneff”, както всички са наричали най-успелия български бизнесмен в Канада Игнат Канев. Новината съобщиха от Генералното консулство на България в Торонто, по чиято инициатива това стана факт.

Игнат Канев е известен като строителен магнат и отдаден филантроп. Роден е на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Умира в Торонто на 93-годишна възраст през 2020 г. Напуска България на 14-годишна възраст като първо се установява в Австрия, където развива успешно търговия и производство на зеленчуци. През 1951 г. почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес.

Няколко години преди смъртта му, неговото богатството се оценява на над 1 млрд. долара. Известен е сред българите в Канада със своята благотворителна дейност. Игнат Канев дарява за родното си село Горно Абланово, Русенско. През 2014 г. построява там културен дом и обновява читалището. С 2 млн. лв., предоставени безвъзмездно от Канев е изграден модерен конферентен център в Русенския университет „Ангел Кънчев“ , наречен на негово име „Канев център“. Висшето училище е получило също огромно количество образователна и бизнес литература за факултета по бизнес и мениджмънт. С дарения от семейство Канев в русенската многопрофилна болница са обновени отделенията по педиатрия и по трансфузионна хематология. В знак на благодарност от декември 2017 г. болницата носи името „Канев“.

Игнат Канев в болницата в Русе

 

Именно поради всички тези многобройни дарителски жестове, Игнат Кънев бе награден през 2018 г. от Български дарителски форум с индивидуалния приз за личност с особено голям принос в областта на филантропията в Годишните награди „Корпоративен дарител“. Отличието е израз на огромната признателност на дарителската общност в България за дългогодишния принос на Канев и неговото семейство за реализацията на множество благородни каузи в образованието, здравеопазването и културата в България. Игнат Канев е носител и на други награди и отличия, обявен е и за почетен гражданин на град Русе.

Прочетете повече за Игнат Канев и чуйте неговото видео обръщение към участниците в церемонията на наградите „Корпоративен дарител 2018“ на сайта на БДФ.