БДФ награди победителите в конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ 2018

22.11.2018 | Награди, Новини

За 13-а поредна година Български дарителски форум (БДФ) награди най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации в нашата страна. По традиция беше отличена и личност, допринесла за развитието на дарителството в България.

Домакин на церемонията отново беше г-н Румен Радев, Президент на Република България. „Аз съм не просто домакин, а ваш съмишленик в тази благодорна кауза. Даряването преди всичко е осъзнат акт на ангажираност към обществото, който се възпитава. Затова е много важно примерите, които вие давате, да бъдат добър образец за подражание и поведение на младите хора“, каза държавният глава при откриването на събитието.

Носител на приза в индивидуалната категория е канадският милионер и филантроп от български произход Игнат Канев. Наградата е израз на огромната признателност на дарителската общност в България за дългогодишния принос на Канев и неговото семейство за реализацията на множество благородни каузи в образованието, здравеопазването и културата в България.

Още от 70-те години на миналия век Игнат Канев дарява за родното си село Горно Абланово, Русенско. А през 2014 г. построява там културен дом и обновява читалището. С 2 млн. лв. от Канев е изграден модерен конферентен център в Русенския университет „Ангел Кънчев“ , наречен на негово име „Канев център“. Висшето училище е получило също огромно количество образователна и бизнес литература за факултета по бизнес и мениджмънт. С дарения от семейство Канев в русенската многопрофилна болница са обновени отделенията по педиатрия и по трансфузионна хематология. В знак на благодарност  от декември 2017 г. болницата носи името „Канев“.

Като обединение на големите дарители в България БДФ има мисия да насърчава филантропията и отговорното дарителство. В конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ форумът всяка година отличава компании с устойчиви и прозрачни инвестиции в значими обществени каузи в България. Наградите са в няколко категории – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото) и за най-сполучливо партньорство между компания и гражданска организация. Кандидатурите в количествените категории се верифицират от „Делойт България“, а тези в качествените се оценяват от жури с участието на експерти от престижни неправителствени организации и медии. Победителите в категорията за партньорство са избор на членовете на БДФ.

В надпреварата традиционно участват големи компании с мащабни дарения с национален обхват.  На техния фон малките, средни и по-големи дарители за важни местни или регионални проекти често остават на заден план. Ето защо през тази година за първи път БДФ включи в конкурса специална категория за тях: „Най-добра дарителска програма на местен дарител“.

Тъкмо местното дарителство беше и в центъра на тазгодишната церемония за награждаване на победителите. По този начин искахме да уважим и популяризираме усилията на компаниите да направят отделните градове и села на България по-добри места за живеене, както и да насърчим техни последователи. Да връчат повечето отличия поканихме кметове на общини, които подкрепят благородните инициативи на местните дарители и се включват активно в реализацията на важни за местната общност социални проекти.

Отличените през 2018 г.:

Категория „Най-голям обем финансови дарения“

„Дънди прешъс металс Челопеч“

През 2017 г. компанията е дарила за общественозначими каузи повече от 1,7 млн. лв.

Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“ 

„КонтурГлобал Марица Изток 3“

Компанията изгради и оборудва парк „Езерото“ в Гълъбово и го дари на общината. Предоставените безвъзмездно на социални, здравни и културни институции стоки и услуги са за близо 814 500 лева.

Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“

„САП лабс България“

През 2017 г. доброволци от „САП лабс България“ са дарили 8965 часа доброволчески труд на обща стойност почти 328 800 лв.

Категория „Най-щедър дарител“

„Колпойнт Ню Юръп“ (TELUS International Europe)

Чрез подкрепа на проекти на граждански организации и доброволчески труд на служителите компанията е дарила 1.91% от печалбата си преди облагането с данък за 2017 г.

Категория „Най-добра дарителска програма“

„Лидл България“

Чрез програмата си „Ти и Lidl за по-добър живот“ през 2017 г. компанията е подкрепила 31 социалнозначими проекта в 18 населени места в страната. Проектите са избрани измежду 425 кандидатури в конкурса за инициативата.

Категория „Най-добра програма на малко и средно предприятие“

 „Филип Морис България“

„Забавно лято, грижовна есен“  е дългосрочната програма на компанията за устойчиво развитие и подпомагане на деца и възрастни в тютюнопроизводителни региони. Всяка година се увеличават броят на включените населени места и на участващите хора, както и финансовата инвестиция в проекта.

Категория „Най-добра дарителска програма на местен дарител“

„Дънди прешъс металс Крумовград“

Компанията подпомага благоустрояването, здравеопазването, спорта и културата в община Крумовград. През 2017 г. там са вложени близо 540 хиляди лева.

Категория „Най-устойчива дарителска програма“

„Райфайзнбанк България“

От 2009 г. насам дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“ подкрепя общественозначими проекти в областта на здравеопазването, социалната политика, културата, образованието, екологията. Над 2 720 000 лв. са дарени от началото на инициативата до края на миналата година.

Категория „Най-сполучливо партньорство“

„Ейвън козметикс България“ и „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ за създаване на гореща линия за жертви на домашно насилие

„Ейвън козметикс България“ събира средства за първата безплатна денонощна телефонна линия за жертви на насилие в продължение на две години. Началото е сложено преди шест месеца с дарение от 50 000 лв. Телефонната линия е организирана и обслужвана от „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

Информация за всички номинирани проекти в конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ 2018 г. можете да намерите в брошурата, специално подготвена за церемонията.