Пролетното издание на „Книги за смет“ ще гостува в шест града

26.04.2023 | Новини

Kaufland България е основен партньор на мащабната екологична инициатива „Книги за смет“ за поредна година и ще бъде неин домакин в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Инициативата поощрява едновременно рециклирането и четенето. Всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

Пролетното издание на „Книги за смет“ тази година ще се състои на следните дати и в следните градове:

29 април, събота:

  • Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. „Теофан Райнов“ 72;
  • Казанлък: паркинг на Kaufland Казанлък на бул. 23-и Шипченски пехотен полк“ 153.

13 май, събота:

  • Враца: паркинг на Kaufland Враца на ул. „Оборище“ 7.

14 май, неделя:

  • Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново на ул. „Краков“ 2Б.

27 май, събота:

  • Шумен: паркинг на Kaufland Шумен Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28.

28 май, неделя:

  • Варна: паркинг на Kaufland Варна Одесос на ул. „Девня“ 24.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас. Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

#ЧленовеНаБДФ