Младежки конкурс „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“

21.04.2023 | Новини

Поморийското езеро е гордостта на поморийци, известно не само в цяла България, но и по света, заради своите лечебни възможности, заради лугата и калта, заради солта и птиците. Днес езерото е изправено пред редица проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, ако искаме от тук да се вади сол, калта да запази лечебните си свойства и Поморие да продължи да бъде курорт с национално СПА значение. В последните години солодобивът драстично е намалял (от 12 000 на 4 000 тона), а от 2021 г. не е изваден нито тон сол, заради ниската рентабилност.

За да научат какво мислят младите хора на Поморие (и не само) за езерото и неговото бъдеще, а също и за да привлекат вниманието на хората върху това прекрасно място и грижата за него, Българска фондация „Биоразнообразие“ ви кани да се включите в младежкия конкурс, посветен на Деня на Натура 2000 – 21 май 2023 г.

Каним те да илюстрираш, опишеш, заснемеш, разкажеш всичко, което те вълнува по отношение на Поморийско езеро и смяташ, че е важно и си струва да бъде споделено с всички нас. Твоето мнение има значение и ще достигне до хората и институциите, които са загрижени за опазването му. Затова нека го чуем!”- призовават организаторите.

В конкурса могат да участват младежи от 5 до 18 години, които да направят рисунка, снимка, постер или приложна творба; да напишат есе, разказ или стихотворение; да предложат инициатива, която да подобри състоянието на Поморийско езеро.

Условията на конкурса, категориите и наградите може да откриете в сайта на проекта.

Конкурсът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.