Лидл България с приз за доброволчество в помощ на украинските бежанци

21.04.2023 | Новини

Лидл България бе отличена на Шестите годишни награди за доброволчество на TimeHeroes – ГЕРОИТЕ!, в категорията „Компании в подкрепа на бягащите от войната“.

Поводът за полученото признание е финансовата подкрепа в размер на 50 000 евро, която Лидл България оказа на Националната асоциация на доброволците в Република България през изминалата година. Средствата бяха използвани за създаването и дейността на Националния контактен център с доброволци и единния портал Ukraine.gov.bg в помощ на хората, засегнати от войната. Общо 60 украински студенти се включват като доброволци в изграждането на центъра и помагат на бягащите от войната украински граждани. И до днес той продължава да бъде официален канал за комуникация между пристигащите в страната бежанци и държавните органи.

Освен Националната асоциация на доброволците през 2022 г. Лидл България подпомогна финансово още осем организации в страната, които работиха директно с украинските бежанци в България. Средствата бяха използвани както за директна хуманитарна помощ, така и за подкрепа на организациите в тяхната ежедневна работа и в дейностите им за осигуряване на правна, психологическа помощ и други експертни услуги. Български даригески форум беше консултант и посредник в осъществуването на това дарение, за което можете да видите повече на страницата ни.

Лидл България подкрепя хората от Украйна и в още една посока – като дава възможност за работа на всички украински граждани, получили временен статут на закрила у нас. Веригата има отворени позиции за тях в част от своите магазини и логистичния си център в с. Равно поле, София, като осигурява административна подкрепа за уреждане на документи, курс по български език, средства за наем за шест месеца и възнаграждение и пакет придобивки като на всички свои служители. Заради приноса си към интеграцията, наемането и подпомагането на украински граждани веригата бе отличена като отговорен работодател на бежанци и мигранти от Асоциацията за развитие на София, Каритас София, Върховен Комисариат за Бежанците на ООН и Фондация „За доброто“.

Многократно Лидл България заявява своята обществена отговорност и подкрепа при различни критични ситуации както на национално ниво, така и в световен план, като част от международната Шварц група. Миналата година Лидл България подпомогна пострадалите от наводненията в района на Карлово, като изпрати два камиона с продукти от първа необходимост. Веднага след началото на войната през 2022 г. Шварц групата дари продукти на стойност 10 милиона евро в помощ на хората на Украйна, а в началото на тази година дари един милион евро спешна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

Кои са останалите наградени в годишните награди за доброволчество на TimeHeroes ГЕРОИТЕ, вижте на сайта на организацията.