Лидл България отново дарява за организации, които подкрепят украински граждани

04.07.2022 | Новини

Вторият транш в размер на 100 000 евро от дарението на Лидл България в подкрепа на украинските граждани вече е факт. Преди 2 месеца компанията дари 200 000 евро за инициативи, които директно работят с украински граждани, пристигнали в страната ни вследствие на войната, като първият транш на дарението бе разпределен между 3 организации. Български дарителски форум е посредник в инициативата.

Този път финансовата подкрепа от компанията се предоставя на 6 организации. Част от тях оказват директна хуманитарна помощ на дошлите в България украински граждани под формата на храни, санитарни материали, дрехи, детски и други стоки от първа необходимост. Други подкрепят избягалите от войната със здравна и психологическа експертиза, с лекарства и консумативи, предлагат обучителни дейности, общностни занимания и срещи, както и осигуряват изхранването и хранителното подпомагане на украинските граждани.

Лидл България подкрепя не само хората, пострадали от войната и търсещи закрила в страната ни, но и самите граждански организации в тяхната ежедневна работа и в покриване на разходи за центровете за подкрепа, включително – довършителни дейности по изграждане на местата за настаняване.

Подкрепените във втория транш от дарението на Лидл организации са:  Фондация BCause, Фондация „За доброто“, Фондация “Юкрейн съпорт енд реновейшън” – Пловдив, Фондация „Право на детство“ – Русе, Фондация „Светът на Мария“ – София, Сдружение за споделено учене ЕЛА – София.

Организациите, които получиха първоначалната подкрепа в размер на 100 000 евро от Лидл България, бяха Националната асоциация на доброволците в Република България, Българският Червен кръст и фондация „За Доброто”.

Така компанията изразява своята съпричастност към страданието на хората от Украйна, принудени да напуснат страната си вследствие на войната, и едновременно подкрепя гражданските организации в България, които работят в помощ на бежанците.