Кампания на БДФ припомня приноса на големите филантропи будители

01.10.2023 | Новини

Днес, 1 октомври, отбелязваме Европейския ден на фондациите и дарителите. Българският дарителски форум (БДФ) се присъединява към общоевропейската инициатива, като й дава български прочит и хвърля мост към 1 ноември – Деня на народните будители. С посланието „Дарители – Будители“ поставяме акцент върху връзката между филантропията и будния дух и припомняме, че хората, дарили безвъзмездно средства, материали, труд и време са истински будители.

В рамките на един месец БДФ ще разказва истории от следосвобожденска България, които показват как не само заможните индустриалци, банкери и държавници, но и сравнително обикновени хора, са отделяли лични средства, имоти, ценни книжа и труд, за да положат основите на редица образователни и културни институции в страната ни. Благодарение на дарения е създадена Българската академия на науките, първото кино в България, създават се и се поддържат приюти за бедни, болници, ученически безплатни трапезарии, разпределят се стипендии за образование в България и чужбина, създават се благотворителни фондове и фондации в памет на починали близки или за облагородяване на родните села и градове.

Историите са базирани на „Енциклопедия Дарителството“, създадена от колектив на БАН с ръководители проф. Веска Николова и проф. Росица Стоянова и издадена от Българския дарителски форум с финансовата подкрепа на „Американска фондация за България“. Енциклопедията е налична в печатно издание в три тома, както и онлайн на www.daritelite.bg

Чрез кампанията целим да покажем силата на дарителството и да провокираме повече хора и компании да откриват смисъл в това да даряват. Вярваме, че и днес тези истории вдъхновяват с примера си и убеждават, че промяната е възможна, ако повече хора участват в нея“, коментира Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум.

Серията от истории ще бъде публикувана тук, на сайта на Български дарителски форум и в социалните медии, както и в платформите на Българската телеграфна агенция, която е медиен партньор на инициативата.

С кампанията искаме да си спомним хората, много от които не са били твърде заможни, но са вярвали, че техният принос може да помогне както за облекчаването на страданието на конкретни хора с тежка съдба, така и за развитието на цялото ни общество. Именно затова споделяме човешките истории на малки и големи дарители от миналото и любопитни факти за тогавашните нрави, които вдъхновяват и дават кураж, че дори и във времена на национални кризи и големи бедствия с общи усилия и с приноса на будни и родолюбиви хора напредъкът не закъснява.

Днешният Европейски ден на фондациите и дарителите е повод да си напомним, че въпреки тежките предизвикателства, които ни съпътстват през последните години, или именно заради тях, все повече българи даряват и подкрепят безвъзмездно различни каузи. Повече от половината пълнолетни хора у нас са дарявали пари, време, труд или други ресурси, с които да помогнат за разрешаването на конкретен проблем, показва Годишният анализ на дарителството на БДФ. Всеки втори сред нас дарява, воден от желанието да съучаства в постигането на реална промяна, да допринася пряко за реализиране на каузата, в която вярва и подкрепя.

Като най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, обединяващо близо 50 фондации и корпоративни дарители, БДФ полага усилия да развива дарителската среда и инфраструктура, както и да стимулира създаване на култура и информираност за филантропията. БДФ ежегодно провежда кампании, които повишават информираността и стимулират дарителството, доброволчеството и гражданското участие. Миналата година посланието на нашата кампания беше „Даряваш анонимно. Благодарим ти публично“. Сега избрахме да покажем как дарителите са едни от най-големите будители в обществото ни, които правят промяната реалност.

Медиен партньор на инициативата е Българската телеграфна агенция.