Habitat България стартира кампания в подкрепа на хората, живеещи в неформални селища по света

22.05.2023 | Новини

Habitat България и международната мрежа на Habitat for Humanity стартираха петгодишна застъпническа кампания, наречена Home Equals, която цели промени в политиката на местно, национално и глобално ниво, за да се увеличи достъпът до адекватни жилища на хората, живеещи в неформални селища.

Като част от кампанията Home Equals, Хабитат България се застъпва за обновяването на неформалните селища и обезпечаването им с базови услуги и инфраструктура. По данни на НСИ от “Преброяване 2021” – 266 720 души са се определили като роми, голяма част от които живеят в незаконни жилища.

“Обитателите на неформалните селища играят изключително важна роля, търсейки подходящи жилищни решения за себе си“, каза Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България. „Правилните политики могат да премахнат бариерите, да ускорят усилията и да отворят врата към по-добро бъдеще за много повече хора, които заслужават възможност да живеят в сигурен и безопасен дом.”

На световно равнище Habitat for Humanity призовава държавите-членки на Г-7 — които ще се срещнат този уикенд в Хирошима, Япония — да признаят равният достъп до жилище за решаващ фактор за напредъка в развитието и да се ангажират с разрешаването на жилищните нужди в неформалните селища като начин за постигане на прогрес по международните приоритети за развитие в области като икономически растеж, здравеопазване и образование.

Habitat България, Home Equals, Habitat for HumanityСпоред публикуван днес доклад в подкрепа на кампанията „Home Equals”, мащабното подобряване на жилищните условия в неформалните селища биха довели до значителни ползи за икономическото и човешкото развитие. Първият по рода си доклад на Habitat for Humanity и Международният институт за околна среда и развитие (IIED), представя модел на ползите, които биха били реализирани, по отношение на икономическия растеж, доходите, здравеопазването и образованието, от тези жилищни подобрения.

Докладът установява, че в някои страни брутният вътрешен продукт (БВП) и доходът на глава от населението ще се увеличат с до 10,5% и че всяка година в световен мащаб могат да бъдат спасени приблизително 730 000 живота – повече от броя на смъртните случаи, които биха били предотвратени годишно чрез изкореняване на маларията. Според модела допълнително 41,6 милиона деца ще бъдат записани в училище. Това е едно от всеки шест деца в света, които не посещават училище.

„Този доклад допълва доказателствата, че осигуряването на достъп до адекватни жилища на хората, живеещи в неформални селища, е не само правилно решение, но и умно“, споделя Джонатан Рекфорд, президент и главен изпълнителен директор на Habitat for Humanity International. „Чрез кампанията “Home Equals” ние и нашите партньори се ангажираме да предприемем незабавни действия, така че когато става въпрос за местата, които наричаме дом, повече от 1 милиард души, живеещи в неформални селища, да бъдат наистина третирани като равни.“

#ЧленовеНаБДФ