Фондацията на TELUS International Bulgaria подкрепи създаването на чатбот за подкрепа на жените

22.12.2023 | Новини

Жени и техните близки откриват верен помощник срещу насилието в първия по рода си дигитален съветник у нас.

Благодарение на финансовата подкрепа на фондация Обществен борд на TЕLUS International в България, Фондация Emprove и Rakuten Viber лансират Вайбър чатбот, който подкрепя не само жени, но и широката публика в проблем, който пряко или индиректно засяга всеки човек – разпознаването и справянето с т. нар. токсичност и емоционалното и физическо насилие във взаимоотношенията. Иновативният дигитален съветник е първият по рода си в страната и засвидетелства ангажимента и активния принос на TELUS International Bulgaria към още една много значима обществена кауза.

Чатботът разполага с богат информативен ресурс на база опита на терапевтите, менторите и общностите на фондацията – включително истинските истории и съвети на Жените Survivors. Основните теми, по които жени и техните близки могат да се съветват с него, са различаване на ранните признаци на насилие, както и препоръки за подкрепа за и след излизане от токсични отношения. Emprove чатботът дава освен информация, така и шанс за онзи разговор, който дълго време бива отлаган – в публичното пространство, на четири очи или дори в опит да поговорим със себе си.

Дигиталният съветник в платформата на Вайбър е удобен и ефективен начин за потребителите да вникнат в тема, която засяга всяка трета жена у нас, а като последици – и цялото ни общество. Водени от интуитивната структура на тази технология, те ще научат кои са правилните стъпки, ако разберат, че тяхна приятелка, роднина или колега се бори тихо с емоционалното или физическо насилие. Освен въпроси и отговори, видеа, полезни напътствия и истински истории, чатботът е безценен източник на вдъхновение за жените и събуждане на техните неразкрити сили и потенциал.