Фондация „Елизабет Костова“ организира ЖЕНИ В ПЛАНИНАТА

19.05.2023 | Новини

Фондация „Елизабет Костова“ отправя покана за участие в 10-дневна резиденция за писателки от България и други страни в Европа в Родопите от 1 до 10 август 2023 г.
Целта на резиденцията е да осигури пространство и време за дълбок творчески труд, както и да адресира част от проблемите, с които не малко писателки се сблъскват: подценяването на писането като професия, възприемането на женското писане като хоби, подценяването на домашния труд, културното очакване жените да поставят грижата за другите пред собствените си нужди и др.
Професионалното писане е взискателна форма на труд, а осигуряването на уединение за концентрирана работа е трудно за всеки писател. Твърде често обаче то се оказва почти невъзможно за жените, както показват резултатите от анкета, проведена от Фондация “Елизабет Костова”, съвместно с Българския фонд за жените. Интервюираните писателки споделиха, че са свикнали да пишат в офиси, на детски площадки, на телефоните си, докато пазаруват, пътуват за работа или докато вършат домакински задължения. Но писането не е само тракане по клавиатура. То е и мислене, четене, чувстване и житейски опит, който вдъхновява.
ЗА РЕЗИДЕНЦИЯТА:
Резиденцията „Жени в планината“ ще осигури 10 пълни дни за дълбока, необезпокоявана творческа работа във вдъхновяваща и регенерираща близост с планината за 10 писателки от България и Европа. Участничките, избрани от международно жури, ще имат възможност да работят върху вече започнато произведение или идея за такова.
За участие в конкурса са поканени жени, които пишат художествена литература, нехудожествена литература, поезия и драма на български и други европейски езици. За участие ще бъдат избрани общо десет кандидатки от България и Европа, включително две приоритетни места за писателки от Украйна.
На одобрените участнички ще бъде осигурено:
  • настаняване в самостоятелна стая в град Чепеларе, зеленото сърце на Родопите;
  • храна и транспорт;
  • менторски срещи и възможности за нетуъркинг;
  • лека програма, включваща разходки в планината и посещения на природни забележителности (по избор);
  • литературно четене под звездите;
  • социални стипендии за участнички с допълнителни потребности*.
*Фондация „Елизабет Костова“ си запазва правото да не присъди социални стипендии при липса на подходящи кандидати.
УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:
Резиденцията е отворена за жени на възраст над 18 години от България, Украйна и други страни в Европа. Няма изискване участничките да са публикувани автори, но се изисква опит в творческото писане, както и представяне на оригинален авторски материал. Изисква се представяне на работен материал: синопсис на ръкопис в процес или на детайлен план за нов ръкопис, върху които ще се работи по време на резиденцията. Всички материали за кандидатстване, с изключение на примерния авторски материал, се подават на английски език. За участие в резиденцията не се изисква владеене на английски език, но е препоръчително владеенето на английски език на разговорно ниво с цел пълноценно участие. Ще бъде даван приоритет на кандидати, които досега не са участвали в творчески резиденции.
Нужните документи за кандидатстване можете да намерите на страницата на фондацията.