Американска фондация за България ще подкрепи седем филмови проекта

09.08.2023 | Новини

За 17-та година Американска фондация за България проведе Конкурс за финансиране на студентски филмови проекти. Тази година се състезаваха 23 оригинални проекта на студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, Нов български университет и Сорбоната, които изучават кино и телевизионна режисура или анимация.

„Чеснова супа“
Проект за късометражен анимационен филм със сценарист и режисьор Кристиан Захариев от НАТФИЗ. Изгладнял вампир обикаля малко селце, в опит да засити жаждата си за кръв и попада на дребничка, но решителна баба, която го обърква с внука си. Грижата й се оказва пагубна за вампира и от хищник го превръща в плячка.

„Баща“
Проект за късометражен филм на Кристиан Георгиев от НАТФИЗ. Порастването и възмъжаването са основните теми, с които филма се занимава. Той задава въпроса „Кога един човек е готов да бъде родител?“ и „Какво е да бъдеш родител?“.

„Да“
Проект на Симона Евстатиева от НАТФИЗ. Късометражният филм е вдъхновен от разказа “Да” на Йорданка Белева от сборника “Таралежите излизат през нощта” – простичка история на своята повърхност, криеща дълбоки слоеве от най-истинската истина за живота.

„Странна звезда“
Симона Иванова от НАТФИЗ се заема с жанровия криминален филм – безследно изчезнало дете в гориста местност ще отведе местния експерт-криминалист в подземието на българския криминален свят, както и в дълбините на собственото му познание за унищожението.

„Непознати“
Проектът на Александра Майдавска от НБУ е с авторски сценарий по действителен случай, с добавена художествена измислица и има за цел да насърчи младите хора да преследват мечтите си, независимо от обстоятелствата, които ги заобикалят и света, в който трябва да оцеляват.

„Знаци“
Проект на Георги Генчев от НБУ. Филмът е драма, хибрид между документално и игрално кино, която поставя въпроса защо въпреки,че можем да кажем толкова много, често не успяваме да се разберем.

„Амбивалентно“
Георги Георгиев от НБУ създава късометражна драма за отношенията на двойка под необичайни обстоятелства и субстанции. Филм с герои, които не влизат в лесни стереотипи в отношение на възрастта си, работата си, външния си вид или пола си. Герои, които се чувстват истински и драма, която по-скоро погъделичква отколкото покъртва.

Много от финансираните по програмата филми са дипломни работи на младите български режисьори, с които те поемат своя път към престижни награди от български и международни фестивали. През 2005 година, като естествено продължение на конкурса фондацията създадава студентския филмов фестивал “Ранно пиле”. Година по-късно той е международен, а днес вече е утвърден като най-големият български форум за студентски късометражни филми.

#ЧленовеНаБДФ