„Академия за местни предприемачи 6.0“ подкрепи финансово 6 малки бизнеса

31.01.2023 | Новини

Шест предприемачески проекта спечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места.

На 26 януари приключи шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. „Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

Общо 57 екипа кандидатстваха с идеи за Академията през 2022 г. След проведените интервюта на следващ етап за обучения бяха допуснати 13 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.След обученията и консултациите с ментори, 13-те екипа разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на Големия финал на 26 януари.

Наградените са:

  • Проектът “Вавакада” от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. Зад това необичайно име стоят Владислав Костов и Даниела Костова – брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл – от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.
  • Гергана Савова и Любомира Бамбова от Гоце Делчев получиха 8 000 лв. Те са създателките на плетени обиколници с марката “Blossom Bay Décor”. Благодарние на наградата ще разширят дейността си и ще създадат нов продукт – легълца за домашни любимци.
  • Симона Боева и Румен Боев от Хасково пък спечелиха 6 000 лв. за „Усмихнатите творения“ – ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място.
  • Ренета Хаджийска получи 3000 лв. за Be fit. Ренета управлява малка фитнес зала в Кърджали, където предлага нов вид тренировки за жени с уредите Power Plate /Power Bike, които спомагат не само за добрата форма, но имат и ред положителни влияния за здравето. С наградата Ренета ще може да се запише на курс за диетолог, за да предлага комплексна услуга на клиентите си.
  • Александрина Пандурска от Благоевград също получи 3000 лв. за проекта си „Прабаба“ – работилница и магазинче за ръчно правени плетива. Ще научи всички желаещи да плетат и ще радва жителите на града с плетените си творения.
  • Поощрителна награда от 1000 лв. получиха и Ивелина Христозова и Силвия Савова от Димитровград за своя проект IVspired By Candles. Те са превърнали хобито си в бизнес, като правят ръчно ароматни свещи, изработени от натурални восъци и аромати, вдъхновени от преживявания за уютни моменти.

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за социална отговорност и стратегията им за устойчиво развитие – с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и специализирани медицински прегледи за възрастните хора. За изминалите 8 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране.

От старта на програмата до момента в нея са инвестирани над 1,7 милиона лева. Партньори на Фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

#ЧленовеНаБДФ