200 деца ще премерят сили във Фестивал по роботика

02.06.2023 | Новини

На 3 юни в София ще се проведе най-големият фестивал по роботика, част от програмата „Роботика за България“, инициирана от развойния център на SAP в България. Реализира се за осма поредна година в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 годишна възраст към науката и технологиите. За изпълнението на зададените цели, организаторите осигуряват подкрепа на мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като осигуряват оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.

В събитието тази година ще премерят сили 36 отбора от 20 училища и 14 града от цялата страна, водени от своите 43 ментори. Децата са работили, изпълнявайки различни мисии и задания с подкрепата на своите преподаватели-ментори. Финалистите са предварително селектирани измежду всички отбори, предали заданията си във виртуалния етап на програмата от януари до май.

Събитието предвижда различни дисциплини и предизвикателства, включително битки между роботите, състезания на лабиринти и задачи, които изискват технически умения и креативно мислене. Журито, което ще оценява участниците, ще награди най-успешните отбори в категориите SPIKE, EV3 Premier, EV3 div A, EV3 div B, Arduino. 12 отбора от SPIKE и 12 отбора от EV3 ще получат First Lego Ligue комплекти на фестивала, с които ще могат да се подготвят за състезанието по робоигра, което ще се състои на 8 юли в Пловдив.

От старта през 2015 досега в програмата са се включили близо 1700 ученици от цялата страна.

#ЧленовеНаБДФ

Снимка на sashakezlya от Pixabay