За дарителството, което дава надежда

16.11.2022 | Новини

През декември тази година Български дарителски форум ще връчи наградите КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ. Инициативата отличава компаниите с най-устойчиви и прозрачни инвестиции в значими обществени каузи в България.

Ще бъдат връчени отличия в 6 категории. Част от тях са според качествата на корпоративните програми в подкрепа на обществото, а останалите са количествени – според обема инвестирани средства, материални дарения и доброволен труд на служителите през предходната 2021 г.

Всяка година конкурсът привлича нови партньори, които споделят идеите и ценностите на конкурса. Тази година сред тях е и Българско национално радио. Своя прочит на темата за дарителството и присъствието ѝ в медийното пространство в кратко интервю споделя Милен Митев, генерален директор на БНР.

Как темата за дарителството, според Вас, присъства в момента в медиите? В частност в БНР?
Към момента темата не е достатъчно добре представена. Въпреки декларациите за противното, много медии продължават да се фокусират върху информацията с негативен заряд. Друг голям проблем е автоцензурата – медиите често избягват да споменават дарители от притеснение да не бъдат обвинени в скрита реклама. Тук е важно да се отдаде превес на обществения интерес, който според мен изисква хората да са информирани, че се случват и хубави неща, каквото е дарителството.

Защо една обществена медия като БНР застава зад идеята за популяризиране на дарителството, и по-специално на дарителството от страна на бизнеса?
Дарителството е едно от нещата, които ни вдъхват надежда за света, в който живеем, надежда, че утре ще е по-добро от днес, че има хора, които се вълнуват от съдбите на другите. Успехите на всеки бизнес зависят от обществото. Когато успешните бизнеси инвестират обратно в това общество чрез дарения, това е сигнал за постигнат баланс и зрялост на средата, в която всички живеем.

Какво мислите, че могат да направят медиите, за да провокират интерес към темата и повече доверие към отговорния бизнес?
На първо място това, което винаги трябва да правят – да представят истината на обществото. Медиите могат да са връзката между хората и бизнеса, защото днешните клиенти могат да бъдат утрешни бенефициенти на дарение. Като говорят повече за дарителството и описват историите на даренията и дарителите, медиите могат да повдигнат въпроси от дневния ред на дарителите – за дарителството, което дава надежда и е механизъм за развитие на каузи и сфери, визионерски начин за инвестиране в различни сфери и за решаване на конкретни проблеми.