Вие питате, ние отговаряме #7: Как да направя дарителска кампания за лечение в DMS?

15.07.2022 | Полезни насоки

Вие ни питате: Как да стартирам кампания в DMS – имам нужда от средства за рехабилитация на детето ми, което е с детска церебрална парализа?

Ние отговаряме: Често към нас се обръщат хора и организации, които имат нужда от финансова подкрепа и търсят начини да намерят съмишленици и дарители. Особено чести са запитванията от хора (деца и възрастни), които имат нужда от лечение, непокрито от МЗ и НЗОК.

За 15-те години, откакто съществува, дарителската платформа DMS, която позволява дарения чрез изпращане на SMS, банков превод и онлайн, се превърна в „запазена марка“ на бързото, удобно и прозрачно дарителство както за дарителя, така и за каузата, за която се набират средства. Редица знакови кампании, свързани с хуманитарни кризи и природни бедствия (напр. за преодоляване на последствията от COVID-19) или такива за лечение на деца и възрастни, завършиха успешно, намирайки своите дарители именно чрез DMS.

Кампаниите за лечение се отнасят за деца и възрастни, за които НЗОК не предлага лечение за диагнозите им или лечението е покрито само частично. Много често дарителските кампании набират средства за лечение и рехабилитация в чужбина.

При кампаниите за скъпоструващо лечение или последваща рехабилитация инициатор е човекът, който има нужда от подкрепа, или негов близък, най-често човек от семейството.

За да може всеки да се запознае с конкретния казус, в платформата се публикува подробна информация за заболяването, предстоящото лечение, необходимата сума, както и последваща актуална информация как човекът се повлиява от лечението благодарение на събраните дарителски средства.

Желаещите да стартират дарителска кампания трябва да попълнят и изпратят Заявление за кандидатстване за дарителска кампания за лечение до координатора в DMS.

Одобрението и стартирането на нова кампания зависи от пълнотата на изпратените документи.

Когато подкрепя хората в техните кампании за набиране на средства за скъпоструващо лечение, DMS гарантира, че всяка кампания е реална, за да не се допускат злоупотреби. Затова и сред условията, на които кампаниите трябва да отговарят, основните са следните:

  • Наличие на официални медицински документи/епикризи, с които се удостоверява нуждата от предлаганото лечение или друга медицинска интервенция;
  • Наличие на оферти от лечебни заведения или проформа фактури, с които се удостоверява необходимата сума за покриване на лечението – финансовата цел на кампанията за набиране на средства;
  • Документ с информация, че цялото лечение или интервенция не се покриват от системата на НЗОК;
  • Наличие на дарителска сметка за човека, който има нужда от подкрепа.

Важно условие, за да си направите кампания в дарителската платформа, е да имате собствена дарителска сметка. Когато набирате средства в специално направена за целта сметка, вие гарантирате на вашите дарители, че тяхната помощ отива по предназначение и така градите доверие.

Нашите препоръки за популяризиране на дарителска кампания за лечение

Откриването на дарителска сметка и публикуването на кампания в DMS не са достатъчни за успешен резултат. DMS предлага различни инструменти за даряване, но преди това тези, които биха искали да ви подкрепят, трябва да ви чуят и видят. Всяка кампания има потенциала да бъде успешна, ако успеете да достигнете до повече хора, ясно да представите какво целите и така да направите първите стъпки в изграждането на доверие с вашите дарители. Какво помага за постигането на тези резултати:

  • Разкажете своята история

Не е лесно да говориш за себе си, особено когато трябва да потърсиш помощ. Но е важно! За да ви подкрепи някой, той трябва на първо място да знае за вас.  Не се притеснявайте да споделите проблема искрено и емоционално, но не изпадайте в крайности. Представянето ви може да бъде илюстрирано със снимки или видео. При съставянето на текста на представянето имайте предвид, че използването изцяло на главни букви или на много удивителни може да ви изиграе лоша шега. Ако се нуждаете от помощ, прочетете нашия гид за писане “Как да говоря за каузата си?”. Можете да разчитате и на екипа на DMS за редакции по текста на вашата кампания.

  • Помислете на кого говорите

За вашите редовни дарители, които вече добре ви познават, споделяйте как се развива вашето лечение, какви са трудностите, които срещате, и какво предстои. За тези, които сега научават за вас, разказвайте за своята битка, за да ги привлечете на своя страна.

  • Бъдете видими в социалните мрежи

Направете страница на кампанията си в социалните мрежи и споделяйте там информация за развитието на лечението си или за набраните до момента средства. Хората, които ви подкрепят, се вълнуват от вашата история. Те биха искали да споделят със свои познати, защото така правят подкрепата си още по-значима. Споделянето най-лесно става именно в социалните мрежи.

  • Помислете коя платформа най-добре отговаря на вашата дарителска аудитория

Нашият опит показва, че Facebook и Viber остават платформите, където ще намерите най-активните дарители за кампании за лечение. Направете си Facebook страница и ако имате желание, група във Viber, където да общувате с дарителите си. Instagram също набира популярност.

  • Поемете ангажимент да споделяте развитието на кампанията си поне веднъж седмично

Ако редовно пишете в страницата на кампанията си, хората ще имат по-голямо доверие във вас и ще бъдат по-склонни да ви подкрепят редовно. Ще се учудите каква инерция набира подкрепата в социалните мрежи.

  • Активно търсете подкрепа

Споделяйте страницата си с приятели, познати и роднини. Нека харесват, коментират и споделят историята ви, за да разберат възможно най-много хора за вашата кауза. Ако имате близки журналисти или хора около вас работят в медии със социална насоченост, те също могат да станат ваши съмишленици и да разкажат историята ви, за която търсите подкрепа.

 

Ние, Български дарителски форум, в партньорство с фондация Bcause, сме администратори на DMS. Платформата дава възможност да бъде открита кодова дума за конкретна кампания, която дарителите изпращат като sms текст на номер 17777 (напр. DMS IVAN), на стойност 1 лв., да се направи sms абонамент за месечно дарение от 2 лв., както и може да се дарява онлайн с банкова карта през бутоните в профила на всяка от кампаниите в сайта www.dmsbg.com. Всички кампании са публикувани в сайта.Content goes here