Стартира първият в страната тематичен инкубатор за социални предприемачи и НПО

21.04.2022 | Новини

Reach for Change България и ING Bank стартират първия в страната тематичен инкубатор за социални предприемачи и НПО, които повишават уменията и кариерната перспектива на младежи в риск от социално изключване.

До 9 май 2022 г. социални предприемачи и неправителствени организации, които работят със силен фокус върху развитието на професионалните уменията на младежи в риск от социално изключване, ще могат да кандидатстват в програмата на www.openthecircle.bg/incubator/. Те ще имат възможност да получат безвъзмездна финансова подкрепа на обща стойност 60 000 лв., предоставена от ING Bank, както и обучителна програма за развитие на техните организации.

Десет организации, които са намерили работещо решение, подобряващо кариерната перспектива и качеството на живот на младежи (до 24 г.) в риск от социално изключване, ще станат част от инкубатора на “РАСТЕЖ” за две години. В рамките на програмата, организациите участват в конкурс за безвъзмездно финансиране. Три от тях ще получат финансова подкрепа от по 10 000 лв. през 2022 г. През 2023 г. ще бъде осъществена ре-инвестиционна оценка на работата на организациите в инкубатора, при която отново три организации ще могат да получат безвъзмездна финансова подкрепа в размер на до 10 000 лв. за всяка.

Всички десет организации ще получат менторска и комуникационна подкрепа, за да развият устойчиво работата си и да подобрят качеството на живот на все повече младежи в риск от социално изключване в България. Те ще имат възможността да работят с експерти на Reach for Change – организация с над 10 годишен опит в работата със социални предприемачи, подобрила живота над 4,3 милиона деца и младежи в целия свят и над 200 000 в България. Организациите ще имат възможността да работят и с ментори на ING Bank – световна финансова институция, която в периода 2015 – 2021 г. развива своя Фонд за Социални иновации и подкрепя социалното предприемачество чрез финансиране и менторство. Партньори на инициативата са най-голямата позитивна медия у нас “Успелите”, както и информационния портал за неправителствените организации в България – NGObg.info.

Кандидатите ще преминат през четири етапа на селекция, сред които оценка от служители на Reach for Change и ING Bank, както и експерти от неправителствения, публичния и бизнес сектор. Инвестиционният комитет на Reach for Change и ING Bank ще реши кои три организации ще получат финансиране през 2022 г.

“РАСТЕЖ” е част от “Да отворим кръга” – мултисекторна коалиция и инициатива, основана от Reach for Change и ING Bank. Мисията на инициативата е да прекъсне порочния кръг на социално изключване в България, като подкрепя и развива хора и организации, които активно се борят с проблема. До момента, в рамките на програмата “Готовност за разрастване”, инициативата е подкрепила две организации  – Социалната чайна и Враца Софтуер Общество. Те от своя страна продъжават да подобряват живота на стотици деца и младежи. Повече за “Да отворим кръга’ можете да научите на www.openthecircle.bg.