Пощенска банка се включи в проекта „Зелена класна стая“

18.07.2022 | Новини

Пощенска банка и и нейните служители участваха във втората фаза на социалноотговорната инициатива „Зелена класна стая“ на територията на Природен парк „Витоша“, която се реализира съвместно с  Mastercard®. В резултат беше изградена свързваща образователна алея между иновативния амфитеатрален кът, намиращ се в района на Музея на мечката, и местността Дендрариума, за да може туристите да се придвижват безопасно между двата обекта, без да използват главната пътна артерия. Алеята е част от съвместния проект на двете компании, който се реализира в партньорство с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и стартира през лятото на 2021 г. със създаването на креативно пространство за учене, игри и забавление на открито за посетителите на планината.

Близо 100 служители от двете компании, заедно с представители на Дирекцията на Природен парк „Витоша“, участваха в довършителните дейности по проекта. Специални гости бяха отново Радина Кърджилова и Деян Донков, които се включиха и в първата фаза на проекта през 2021 г. Доброволците поставиха обозначителни табели по свързващата алея за ориентир на посетителите на планината, лакираха и довършиха образователни табла с любопитна информация за дървесните видове, които може да се срещнат в местността Дендрариума и птиците на Витоша, лакираха няколко маси „Витошки тип“, беседка и съществуващ мост в района. По продължението на алеята е разположен изцяло нов кът за отдих, включващ няколко пейки, маса с вградена настолна игра и интерактивно табло с местещи се елементи за най-малките посетители на планината, които подреждайки правилно животните, изобразени на него, ще имат възможност да научат любопитна информация за тях. Доброволците помогнаха за лакирането и боядисването на новосъздаденото по проекта детско съоръжение с арт инсталация на гнездо, както и за освежаването на втори детски кът в района, в който специално беше вграден и голям дървен пъзел.

Участниците имаха възможност да се включат в довършването на специална Библиотека в планината, която беше монтирана в креативния кът на амфитеатралната сцена, както и да донесат своя книга, която да оставят там. Служителите, заедно с техните деца, се включиха в редица допълнителни активности – workshop за направата на къщички за птици, които след това заедно монтираха по продължението на Алеята, разшириха зелените си познания с участие в „Минутка за екология“ от АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации), а впечатляващ момент за всички беше образователната беседа, изнесена от организация „Зелени Балкани“. Експертите запознаха присъстващите с темите за замърсяването на природата и как то се отразява върху дивите животни, дадоха ценни съвети какво може всеки от нас да направи в полза на природата, децата имаха възможност да видят на живо и да се снимат с истински птици, а кулминацията от представянето им беше освобождаването на две птици от вида „Мишелов“.

Проектът „Зелена класна стая“ е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма „Зелени заедно с Пощенска банка“. Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата.

Повече за инициативата „Зелена класна стая“ можете да видите тук, както и допълнителни снимки от събитието.

#членовенаБДФ