Подкрепа за Украйна: Дарителски бюлетин 2 за 2022 г.

23.06.2022 | Бюлетин

Във втория брой на Дарителския бюлетин на Български дарителски форум за 2022 година поставяме на фокус подкрепата за Украйна и отклика на българското общество към войната и бежанската криза, които ни съпътстват през последните три месеца.

На първо място представяме данни от национално представително проучване, направено от „Алфа Рисърч“ по поръчка на БДФ, което разкрива обществените нагласи и начина, по който реагираха българите на разразилата се криза.

Имаме удоволствието също да ви срещнем с петима интересни представители на бизнеса и общественици, които интервюирахме, за да хвърлим повече светлина върху дарителски инициативи, реализирани в подкрепа на граждани на Украйна.

11% от българите са дарили за каузи, свързани с подкрепа за украински граждани, пострадали от войната

Съпричастността и доброволчеството са в отговор на безпрецедентната хуманитарна криза в съвременна Европа, свързана с войната в Украйна

През месец юни 2022 г. „Алфа Рисърч“ проведе национално представително проучване, поръчано от БДФ, за обществените нагласи към дарителството за пострадалите от войната в Украйна.

  • 11,2% от пълнолетните българи (или приблизително 615 000 – 620 000 души) са направили дарение за пострадалите от войната в първите три месеца от началото на руската агресия срещу Украйна. Сред най-активните в тази дейност се открояват жителите на столицата и областните градове, средните поколения (30-50 годишни), високо образованите.
  • Даренията са основно финансови и предметни. Силно ограничен е делът на подпомогнали нуждаещите се под формата на труд и/или подслон.
  • Основен канал за реализация на даренията са кампаниите на гражданските организации, следван с двойно по-нисък дял от доброволчески инициативи.
  • Желанието да се подпомогнат търсещите убежище и закрила в България доминира над стремежа да се окаже подкрепа за останалите в Украйна.
  • Българските граждани са отделили сравнително високи за обичайните нива на дарителска активност у нас суми: най-голяма част (39%) са дарили над 100 лв., 15% – между 50 и 100 лева.

Вижте повече информация за националното проучване на обществените нагласи, както и анализ, включващ основни наблюдения за зарителските нагласи на българите в трите месеца от началото на войната в Украйна на този линк

Изследването се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България.

Публикацията е разработена в рамките на проект ACF/825 „Дарителски компас за устойчиви партньорства“, финансово подкрепен от Фонд „Активни граждани България“ (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Цялата отговорност за съдържанието се носи от БДФ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на фонд „Активни граждани България“.

 

В следващите редове ви срещаме с петима представители на бизнеса и общественици, които интервюирахме, за да представим добрите дарителски практики, които те реализираха в полза на пострадалите от войната в Украйна.

Подкрепихме 8 граждански организации, които помагат на терен

Елица Георгиева – Ръководител „Корпоративни комуникации“ в Лидл България и член на Управителния съвет на БДФ разказва за това как войната в Украйна се е отразила на CSR политиката на Лидл в глобален мащаб и в България. Кои осем граждански организации, работещи на терен в помощ на украинските бежанци подкрепи Лидл и как партньорствата между бизнеса и неправителствения сектор развиват дарителската среда.

Прочетете пълния текст на интервюто на сайта на БДФ

Бизнесът и НПО отново партнираха успешно при кризи

 „Да свързваме дарителски нужди с дарителските желания е нашата обичайна работа“, разказва Веселина Йорданова, експерт дарителски програми и фондонабиране във Фондация BCause. „С времето сме изградили много добри партньорства, както с бизнеса, така и с неправителствените организации“, добавя тя. Как екипът и партньорите на фондацията подкрепят каузи, свързани с Украйна, ще научите от разговора с нея.

Прочетете пълния текст на интервюто на сайта на БДФ

По-добре е да създаваме острови на нормалност, отколкото да се ограждаме

Пловдивският издател, преводач и общественик разказва за инициативите му в подкрепа на Украйна, които привлякоха над 700 индивидуални дарители. За историите, разказани с достойнство, за интегритета и традициите в благотворителността, които бяха прекъснати по време на комунизма – това са само част от темите, по които разговаряхме с Манол Пейков.

Прочетете пълния текст на интервюто на сайта на БДФ

Приносът на всеки човек или организация в такива ситуации е изключително ценен

Захарина Вецевадиректор „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“ в TELUS International Europeразказва как компанията реагира на войната в Украйна и подкрепя украински граждани, потърсили закрила в страната ни. За активното участие на служителите на компанията в доброволчески и дарителски акции и за различните форми на съпричастност, можете да ноучите от разговора ни със Захарина Вецева.

Прочетете пълния текст на интервюто на сайта на БДФ

Благотворителността е като верижна реакция

Андреа Хак-Ковач и семейството й живеят в България от година и половина. Те са от Унгария, а преди преместването си в София, са живели 8 години в Украйна. При старта на войната те са дълбоко шокирани, тъй като имат много приятели и лични преживявания там. Затова Андреа веднага решава да стартира лична фондонабираща кампания във Фейсбук и събира големи суми, с които успява да подкрепи директно около 500 човека в Украйна и в бежанските общности в България и Унгария.   

Прочетете пълния текст на интервюто на сайта на БДФ

 

Дарителският бюлетин е изготвен от Български дарителски форум с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.