Открит е нов център за подкрепа на бежанци „Синя точка“ (Blue Dot) във Варна

19.07.2022 | Новини

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК) и представители на общността на бежанците, отвориха Център за подкрепа на бежанци „Синя точка“ („Blue Dot“) в град Варна. Пространството се намира в централата на БЧК в града и беше открито в присъствието на представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, представителя на ВКБООН в България Рао Нарасимха, областния управител на Варна Благомир Коцев и председателя на БЧК-Варна Илия Раев.

Това е шестият център BLUE DOT у нас, като откритите такива в София, Добрич, Бургас, Русе и Дуранкулак са подкрепили до момента около 7 000 бежанци, включително деца с увреждания и непридружени деца:

  • над 1600 деца са получили подкрепа в обособените пространства за игра за децата;
  • 800 души са получили психосоциална помощ;
  • над 5000 души са получили съдействие с информация или насочване към услуги.

Центровете „Blue Dot“ са безопасни пространства за закрила и основни услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, включително Полша, Румъния и Молдова. В тях се предоставя информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени, семейства и други групи, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна. Центровете допълват подкрепата от националните правителства и са организирани в координация с държавните власти и други партньори по ключовите транзитни маршрути и дестинации, за да помагат на децата и семействата в нужда.

Photo credit: Unicef Bulgaria/ Stoykov

Източник: Unicef

#членовенаБДФ