Обществен дарителски фонд за Варна създаде сайт-пътеводител за украински бежанци

05.07.2022 | Новини

Нов интернет сайт – www.varnainfoua.com – в помощ на украински бежанци в България създаде Обществен дарителски фонд за Варна. Той съдържа подробна информация на украински език за правата на бягащите от войната в Украйна.

Идеята на проекта е да събере на едно място насоки за ползване на различни здравни, социални, образователни услуги и достъпа на бежанците до пазара на труда, възможностите за безплатна медицинска помощ във Варна, условията за ползване на обществения транспорт, както и отговори на някои от най-често задаваните въпроси от украинските бежанци: къде мога да науча какви са правата ми за социално подпомагане и социални услуги, на какъв вид помощи имам право, къде да потърся подкрепа.

Информацията в платформата е събрана с помощта на съвместен екип от доброволци към Фонда и към Центъра за бежанци от Украйна във Варна. Инициативата е част от Проект „Обединение за мир“ по Програмата „Глобални предизвикателства-местни решения“, а техническото оформление на сайта е дело на Сдружение „Енерджи“, което също работи в подкрепа на тази целева група.

Основната информация от сайта и отговори на най-често задаваните въпроси от украинските бежанци са отпечатани в брошура. Посредством QR-кодове в брошурата ще се даде възможност за директен достъп до новия сайт, както и до основни национални портали. В рамките на инициативата във Варна през летните месеци ще функционира и младежки интеграционен център.

#членовенаБДФ