Lidl с девето издание на инициативата „Дай шанс на Балканката“

12.10.2022 | Новини

Над 3 000 малки нови балкански пъстърви заплуваха в р. Искър и близо 1 тон отпадък беше събран в района на гр. Самоков тази събота, 8 октомври. Акцията беше част от инициативата „Дай шанс на балканката“, която Lidl организира за девета година в партньорство със сдружение „Балканка“. В нея взеха участие служители на компанията и техните семейства, членове от сдружението, както и местни доброволци, които заедно почистиха бреговете на реката около Самоков и селата Злокучене и Драгушиново и пуснаха новите рибки.

Балканската пъстърва е един от най-бързо изчезващите видове в българските планински реки. Тя е и единствената риба, която достига до високите части по течението на реките, което я прави изключително важна за поддържането на екосистемата. Затова и основната цел, която Lidl си поставя с тази своя дългогодишна инициатива, е да увеличава популацията на балканската пъстърва в българските реки, да почиства местообитанията им и по този начин да допринася за опазването на биоразнообразието.

„Балканката е изключително важен биологичен вид, който има жизненоважно значение за реките, които често биват сравнявани с кръвоносната система на нашата планета. За съжаление, в наши дни нейните крехки местообитания биват подложени на голям брой негативни въздействия в следствие на климатичните промени, замърсяването и прекомерния нерегламентиран улов. Това я превръща в един от най-застрашените видове у нас. Ето защо акциите, които организираме регулярно заедно с Lidl, дават шанс на символа на нашата планината да оцелее“ , споделя Иван Пандъков, председател на сдружение „Балканка“.

Удовлетворението е голямо, когато лично се погрижиш реката да е чиста, преди да пуснеш новия живот в нея. Затова като служител на Lidl се радвам, че всяка година можем да участваме в тази инициатива и не само да почистваме природата, но и да даваме шанс на един ценен вид да продължи да живее“, споделят служители на Lidl, взели участие в инициативата.

За 9 години в рамките на „Дай шанс на Балканката“ Lidl е зарибил над 30 български реки с близо 393 000 балканските пъстърви. Едновременно с това компанията е почистила и около 35 км крайречни територии. 

#членовенаБДФ