Kaufland и WWF продължават партньорството си по програмата Panda Labs

24.10.2022 | Новини

За поредна година Kaufland България застава рамо до рамо с Panda Labs – глобална програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество.

В Panda Labs младежи на възраст от 15 до 25 години предлагат вдъхновяващи решения за преодоляване на сериозни екологични и социални предизвикателства. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи и мотивирани изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми.

Panda Labs II ще продължи до средата на 2023 г. и ще включва два семестъра. Набирането на кандидати за първия от тях – „Бъдещето на градовете и селата“, приключи на 20 октомври. Стартът на втория семестър – „Бъдещето на храната“, ще бъде през март следващата година.

Всеки семестър започва с обявяване на неговата тема и с период за кандидатстване. Участниците могат да кандидатстват индивидуално или в отбор. Одобрените кандидати се включват в интензивни двудневни хакатони. По време на тях отборите създават решения по предварително зададени казуси. Най-добре представилите се в хакатоните продължават в мастър класове. Там те доразвиват своите бизнес решения с помощта на ментори, ангажирани с различни устойчиви и „зелени“ теми – предприемачи, бизнес лидери, учени, експерти. Победителите в Panda Labs получават награда – стартов капитал и/или непарична награда за развитието на устойчивата си бизнес идея. Повече за програмата, можете да намерите тук.

Panda Labs се осъществява в България с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година в контекста на своята концепция за устойчиво развитие и като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

В първото издание на програмата участваха над 240 младежи, избрани сред 800 кандидати. В семестър „Бъдещето на отпадъците“ спечели идея за отопление чрез еко капсули от кафе, както и предложение за мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци. В семестър „Бъдещето на храната“ победи идея за биопестицид от коприва, чесън и други. Победител в третия семестър „Бъдещето на електромобилността“ стана идея за конвертиране на стари автомобили в електрическа услуга за споделено пътуване.

Kaufland България участва активно в първото издание на програмата. Във всеки хакатон: с лекции и реални бизнес казуси. В мастър класовете: със своя опит за решаване на конкретни проблеми. Компанията посрещна младежите и в своя административен офис и магазини, за да ги срещне с експерти и екипи, които работят по теми, свързани с програмата.

#ЧленовеНаБДФ