Известни са носителите на Годишните награди за биоразнообразие

18.08.2022 | Новини

На вълнуваща церемония край Атанасовско езеро Българска фондация Биоразнообразие обяви победителите в единадесетото издание на Годишните награди за биоразнообразие. Общо 74 номинации се бориха за вота на журито и на публиката в категориите кампания, политик, журналист, бизнес и активист за природата.

Церемонията се състоя на 13 август и събра заедно няколко празника, еднакво скъпи и важни за екипа на фондацията – Панаира на солта, церемонията за наградите и рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“.

Панаирът на солта е емблематично събитие, което привлича интереса към морската сол и продуктите, вдъхновени от Атанасовско езеро. Тази година акцент беше „зелената сол“ – най-новият продукт от лагуната. На традиционния Базар на солта гостите можеха да закупят сапунът с кауза „Пеликан“, вдъхновен от Атанасовско езеро, който, освен че е розов на цвят, има форма на „бохор“ със сол.

Жури в състав Ива Дойчинова, Радослав Парушев, Камен Калев, Магдалена Малеева и Димитър Димитръв, избра победителите в петте категории, а публиката – своите, чрез онлайн гласуване. Ето и имената на победителите:

Категория „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата“

  • победител на публиката: кампанията за възстановяване на белошипата ветрушка у нас на Зелени Балкани.
  • победител на журито: кампанията “Колективен иск срещу Столична община за бездействие спрямо замърсяването на въздуха”.

Категория: „Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени“

  • победител на публиката: Десислава Лещарска за статиите, в които посочва икономическите ползи от опазването на природата.
  • победител на журито: Лора Стаматис и Десислава Генева, кореспонденти на бТВ от Бургас, затова че проследяват всички морски теми да достигат до национален ефир.

Категория „Активист за природата“

  • победител на публиката: фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!“ с подкрепа от 2624 гласа.
  • победител на журито: доц. д-р Петър Шурулинков, един от най-видните орнитолози, учен с ясна позиция по въпросите за защита на природата; двигател на опръстенителния лагер в Дуранкулак, благодарение на който ежегодно обучава бъдещите специалисти по птиците и природолюбители в България.

Категория „Политик с най-голямо внимание към българската природа“ – преценката на журито съвпадна с гласовете на публиката и така Александър Дунчев получи двойно признание за своята активна позиция, поради своята непреклонност и отдаденост за опазването на горите.

Екипът на МОСВ (Борислав Сандов, Тома Белев, Иван Велов, Георги Стефанов) пък беше отличен със специалната награда на БФБ за огромния труд за природата, който положиха в периода декември 2021 – юли 2022 г.

Категория “Отговорни бизнеси по отношение на природата и климата“ – журито и публиката избраха мобилното приложение FOODOBOX.

Повече за наградените можете да прочетете на сайта на фондацията.

#членовенаБДФ