„Извънредно положение“ за художнички в сферата на визуалните изкуства

01.08.2022 | Новини

До 15 август 2022 г. художнички от всички сфери на съвременните визуални изкуства могат да кандидатстват със свои проекти в конкурс на тема „Извънредно положение“, организиран от Български фонд за жените. С този конкурс организацията цели да допринесе към създаването на моментна снимка на жените в изкуството, за попълването на хронологичната и историческа картина на тяхното участие и въздействие върху събитията. Първото издание на конкурса и изложбата на финалистките бяха успешно реализирани през 2019 – 2020 г. и носеха заглавие „Всичко (ни) е наред“.

Конкурсът се финансира от Фонд за артистични проекти на жени, създаден от БФЖ през 2017 г. , а средствата са предоставени от фондация „Шанел“, фондация “Лъчезар Цоцорков”, Вероника Пунчева – филантроп и Ubisoft.

Идеята на конкурса е да предостави пълна свобода и възможност за изява на художничките, като същевременно покаже най-актуални тенденции на съвременната българска и международна артистична сцена. Резултатите ще бъдат обявени на 3 октомври 2022 г., а максималният размер на финансиране ще бъде 5 000 лв. Финансираните произведения ще бъдат представени в обща изложба през 2023 г.

Конкурсът е отворен на жени, които могат да участват самостоятелно или с колективен проект. Допускат се живопис, графика, илюстрация, рисунка, колаж, скулптура, инсталация, обект, фотография, видео арт и саунд арт, дигитално изкуство, акции, пърформанси. Добре дошли са всякакви смесени, интердисциплинарни и експериментални формати, както и проучвания и документалистика. Допускат се и site-specific произведения за градска среда (инсталация, интервенция, пърформанс). Не се приемат (в класическия смисъл) театрални представления, кино филми, книги и др.

Проектното предложение трябва да представя ново и непоказвано досега произведение, създадено за конкурса и отразяващо неговия тематичен фокус. В случай, че кандидатката предлага нова работа от вече съществуваща серия, трябва ясно да бъде описано с какво тя се различава от предходните и как отговаря на темата на конкурса.

Повече за критериите за допустимост, допустимите разходи, нужните документи, очакванията към участниците и техническите изисквания, както и критериите за оценка можете да видите на сайта на БФЖ.

членовенаБДФ