129 номинации в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“

10.11.2022 | Новини

Единадесетото издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2022 събра близо 130 номинации в четирите категории:

  • Пишещ журналист – печатни медии и онлайн медии;
  • Журналист от електронна медия – радио и телевизия;
  • Снимащ журналист – оператори и фотографи;
  • Журналист – надежда – млад журналист.

Наградите са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. Конкурсът цели да отличи журналисти, които демонстрират активна позиция, отстоявана в името на гражданите и в търсене на истината.

Материалите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от журналисти от различни медии, включително носители на наградата през годините. Критериите за оценка на представените в конкурса материали са обективно и широко представяне на конкретен казус, нестандартното му отразяване и други.

Носителите на Голямата награда до момента са:

2012 – Асен Генов и Константин Павлов за интервюто им с премиера Бойко Борисов.

2013 – Докато още работи в БНТ, Росен Цветков взема Голямата награда за журналистика за разследването си за платените агитки пред партийните централи на избори 2013.

2014 – Миролюба Бенатова получи отличието за репортажите й посветени на хората от родопските села, които всяка година изоставят семействата си, за да търсят препитание извън България и средствата, които връщат в икономиката на страната ни.

2015 – Мария Милкова от Нова телевизия бе наградена, заради материала й за учителя Теодосий Теодосиев.

2016 – Отличието за Генка Шикерова (Нова ТВ) бе за разследванията й за проблемите с храната за бежанците, за проблемите със Спешната помощ в България, както и за материала й за Турция след опита за преврат.

2017 – Тина Ивайлова (Нова ТВ) е наградена за разследване срещу „ало“ измамниците.

2018 – Отново Генка Шикерова (Нова ТВ), за разследването й за разпределянето на средствата, събрани от дарителите за възстановяване на Хитрино.

2019 – Разследвания за скандала с „Апартаментгейт“ донесе голямото отличие и на Полина Паунова от Свободна Европа

2020 – Добромир Иванов от bTV Media Group, спечели журито с материала Дишай!.

2021 – Мария Цънцарова, BTV Media Group, „Дарения между парите и надеждата“

#ЧленовеНаБДФ