12 т пластмаса събра последното издание на „Книги за смет“

03.08.2022 | Новини

„Книги за смет“ приключи успешно пролетното си издание със събрани 12 тона пластмаса на паркингите на Kaufland България. Компанията е дългогодишен партньор на кампанията, инициирана от фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, в продължение на политиката си за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, насърчаване на рециклирането и устойчивия начин на живот.

През 2022 година кампанията ще има две издания. През май и юни се проведе първото, което обхвана 10 български града и се реализира на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Идеята на „Книги за смет“ е всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, да получи в замяна книга по избор. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. В първото издание на кампанията през тази година са раздадени общо 11 800 книги, а първенци по най-много предадена пластмаса са жителите на Варна (2200 кг), следвани от тези на Велико Търново (2100 кг), Русе (1300 кг), Стара Загора (1200 кг), Плевен (1100кг).

Втория етап на инициативата ще се състои през септември 2022 г. в София, Пловдив, Бургас и Ямбол.

От първото издание на „Книги за смет“ досега за рециклиране са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.

photo credit: myPR.bg

#членовенаБДФ