Програмата „Готови за успех“ ще предостави 117 стипендии

31.10.2022 | Новини

Стипендиантската програма ГОТОВИ ЗА УСПЕХ на фондация BCause ще подкрепи 117 ученици и студенти през настоящата учебна година. Общата стойност на подкрепата е 233 600 лева, които са осигурени от дарения на физически лица и компании.

Програмата стартира преди 17 години и до момента е предоставила 1 755 годишни стипендии на обща стойност 2 533 500 лв.

Стипендиите се предоставят на ученици и студенти с високи академични резултати, които са загубили единия или и двамата си родители, отгледани са в институции или приемани семейства. През годините винаги сме искали да сме там, където сме най-нужни. Знаем, че стипендията „Готови за успех“ е знак „аз вярвам в теб“ за нашите стипендианти. Но в трудните времена, в които живеем финансовата нужда често може да бъде пречка за развитието и образованието на младите хора. Ето защо комисията на програма взе решение от следващата учебна година да повиши размера на стипендията – 3000 лв. за студенти и 1500 лв. за учениците. Нека това бъде още една мотивация за високи постижения.“ споделя Веселина Йорданова, координатор на програмата.

Класирането в инициативата е на базата на годишния успех на кандидатите. Финалното решение се взима от комисия, в която има представители на фондацията и компаниите-дарители. Пълен списък на подкрепените тази година ученици и студенти можете да видите на страницата на фондацията.

Стипендия получават 41 ученици в 11 и 12 клас, от 24 населени места. От тях 11 са кръгли сираци или са отглеждани в институция.

Двама ученици получават специална стипендия „Тони Александрова“ в размер на 1100 лв. от Bulgarian American Society.

Присъдени са 42 стипендии на студенти, изучаващи медицински специалности. От тях 3-ма са кръгли сираци.

Трима студенти получават специална стипендия „Тони Александрова“ в размер на 2700 лв. от а Bulgarian American Society.

Трима бъдещи медици са първите, на които е присъдена стипендия „Д-р Марио Шкодров“. Тя бе учредена от приятели му и е в размер на 4000 лв. за учебната година.

Стипендия „Птица Жар“ получава една бъдеща медицинска сестра. Стипендията се дава от д-р Елена Стефанова в памет на родителите й.

Комисията отпуска и 31 специални стипендии на студенти, изучаващи различни специалности в държавни университети. От тях 17 са кръгли сираци и двама с увреждания.

#ЧленовеНаБДФ