Новини от БДФ – юни 2022 г.

30.06.2022 | Новини от БДФ

Споделяме накратко дейности, проекти и инициативи през юни 2022 г.

  • Проведени срещи, участия
  • Актуални конкурси, кампании и проучвания на членове
  • Застъпничество и работа с институции
  • Развитие на програмата „Научи се да даряваш“ 
  • Развитие на дарителската платформа DMS
  • НПО Инфобанка

БДФ е с нов сайт!

От началото на юни Български дарителски форум има нов уеб сайт. Освен с нова визуална идентичност, повече информация и по-лесна и интуитивна навигация в ресурсите, сайтът вече има „Зона за членове“, достъп до която имате само Вие – организациите, част от мрежата на БДФ. За влизане в нея използвайте паролата BDF_lockzone2022.

Всяка от организациите членове на БДФ има кратко представяне на сайта. Моля, прегледайте профилите си, и ако имате корекции по текстовете, логата или друго, изпратете ни нов вариант на вашето представяне. Благодарим ви!

бдф нов сайт

Срещи, участия

  • На 9 ти юни се състоя Общо събрание на БДФ. Форумът прие отчета за миналата и плана за настояща година. Домакини бяха УниКредит Булбанк. Благодарим им за гостоприемството!
  • Проведохме консултантска среща за обсъждане на визията и новите проекти на компанията Siteground в сферата на CSR-a и приоритетите на новосъздадената от тях корпоративна фондация.
  • Заедно с екипа на Фондация „Лъчезар Цоцорков“ проведохме планираща среща във връзка с реализирането на документален филм за дарителството в периода 1878 – 1951 г.
  • По време на среща с екипа на Фонд 13 века България, обменихме идеи и научихме повече за най-значимите традиционни инициативи на фонда и какво важно предстои до края на годината. Бяха обсъдени и възможни общи проекти и бъдеща работа по промени в Закона за меценатството.
  • Състоя се втора дискусионна среща от поредицата „Изграждане на капацитет в неправителствения сектор“, инициирани от фондация „Лъчезар Цоцорков“ и Български дарителски форум.
  • Обсъдихме възможностите за реализиране на кампания, свързана с подкрепа на образователни каузи по време на среща с комуникационния експерт Ангелина Ангелова.
  • На 22 юни се проведе среща на Управителния съвет (УС) на БДФ. Теодора Бакърджиева представи резултати междинни отчети по актуалните проекти на БДФ. Обсъдихме и приоритетите в работата на Форума до края на годината, включително – възможността за привличането на нови членове.
  • Изпълнителният директор на БДФ Теодора Бакърджиева участва в заседание на Управителния съвет на фондация „Промяната“.
  • Участвахме в среща с Преслава Фентъм-Флечър за обсъждане на идеи за нова медия, която цели популяризиране на филантропията. Срещата се проведе съвместно с Елица Баракова от фондация BCause, Георги Генчев от НПО портала и колеги от младежка ЛГБТИ организация Действие.
  • Членове на екипа на БДФ се включиха в среща на Клуба на фъндрейзъра. Фокусът на неформалната дискусия между специалисти от НПО бе върху набелязването на теми, които надграждат знанията на настоящите членове и предстоящи обучения и дейности на Клуба.
  • Дафина Кандова от екипа на БДФ имаше възможността да участва в десетото юбилейно издание на Лятното училище за НПО, организирано от БЦНП, където получи полезни знания за правните изисквания и норми, които засягат сектора, за застъпничеството, комуникацията на каузи и финансовото управление на НПО.

 

Актуални конкурси, събития и  проучвания/ доклади на членове

  • „Запознайте се и програмирайте“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) за шеста поредна година финансира събития по програмиране, които насърчават интереса и достъпа до дигитални умения сред младите хора. Основатели на инициативата са технологичната компания SAP, немската неправителствена организация Haus des Stiftens gGmbH и партньорските организации от мрежата на TechSoup Европа, а ФРГИ е организатор за България. Граждански организации от цялата страна могат да изпращат идеи за едно или повече събития до 14 септември 2022 г.
  • Програмата “Предприемачи в науката” на Карол Знание е отворена за кандидатстване. За пета поредна година студенти, докторанти и млади учени, които искат да превърнат научната си разработка в успешен бизнес проект, могат да кандидатстват в безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс с награда от 30 000 лева, които се организират от фондация “Карол Знание”. До 3 септември кандидатите могат да изпращат своите апликации. Обучението ще започне на 21-ви септември, а заключителната част – конкурсът “Предприемач в науката” ще бъде на 14 декември.

Ако имате проучвания, доклади, анализи или други ресурсни материали по теми, свързани с работата ви в сферите гражданско общество, дарителство и КСО, можете да ни ги изпращате, за да споделим експертизата ви с по-голяма общност.

Застъпничество и работа с институции

Обществен съвет към Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество към 47-ото НС

  • На 16 юни се проведе заседание на ОС към КПУГВГО, на което бяха обсъдени заедно с Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията възможности за подобряване на условията за регистрация и пререгистрация на ЮЛНЦ, както и правно уреждане на възможността за онлайн провеждане на заседание на ЮЛНЦ. Обсъдено бе и създаването на експертна група с участието на представители на ОС, Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията за възможни стъпки и взаимодействие за подобряване ефективността и намаляване на трудностите за ЮЛНЦ при вписване на обстоятелства в Регистъра на ЮЛНЦ.

Съвет за развитие на гражданското общество към МС

  • На 14 юни се проведе редовно заседание на СРГО, на което бяха обсъдени и взети решения по въпроси, свързани с механизъм за взаимодействие между СРГО и гражданските организации, който се основава на ключовите принципи за гражданско участие в политическия процес: информиране, консултиране, диалог, партньорство, и влкючва набор от инструменти за ефективно обществено консултиране по важни за ГО теми. Обсъден бе и финансов механизъм за подкрепа на проекти с обществено значение на граждански организации – решението на СРГО включва създаване на експертна група сред представители на СРГО и администрацията със задача консултиране и финализиране на модела.

Програмата „Научи се да даряваш“

  • Получихме рекорден брой кандидатури за участие в новото издание на програмата. 45 учители изпратиха заявките си да станат част от „Научи се да даряваш“ през новата учебна година. 16 от учителите, които се присъединиха през предишни години, остават в програмата.
  • Предстои обучение на новоприсъединилите се учители през юли в София. За тези, които не могат да присъстват, предвиждаме онлайн обучение края на август или началото на септември.
  • С подкрепа от БДФ учителите от сегашното издание реализират малки местни проекти и посещават каузи и организации в различни населени места в страната. Единадесетокласници от Смолян посетиха НПО в Пловдив и се запознаха със спецификата на работата за кауза и с възможностите за застъпничество за нея, децата от с. Кънчево занесоха храна на животните в зоопарка в Казанлък, тези от Добрич посетиха ветрогенераторен парк и поговориха за зелената енергия. Повече истории можете да прочетете – тук.

„Научи се да даряваш“ се реализира за шеста поредна  учебна година. Ако имате желание да се включите като лектори, за да представите дарителските си програми или да споделите опит в различни професионални сфери, свържете се с нас.

Повече информация и вдъхновяващи истории има в интернет страницата на инициативата и във FB: @learningtogivebg.

Развитие на дарителската платформа DMS

Нови кампании
DMS DENISLAV – През 2017 г. Денислав е диагностициран с остра лимфобластна левкемия. Следва химиотерапевтично лечение и пълна ремисия. За съжаление, година по-късно се установява рецидив – остра миелоидна левкемия. Детето е прието в Sourasky Medical Center в Тел Авив, където са му проведени 2 курса предоперативна химиотерапия и му е назначена трансплантация на костен мозък. Дени имаше спешна дарителска кампания в DMS през 2021 г. Много дарители му помогнаха да събере средствата за лечение и през месец май той беше успешно трансплантиран. След това измина дълъг възстановителен период. За голямо съжаление ракът се завръща – на Дени му предстои нова борба и нова кампания за спасяване на живота му.

Приключили кампании
DMS KATEDRALA – Кампанията по набиране на средства за почистване на фасадата на сградата на Катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ – гр. Варна „Свято дело за храма и хората“ приключи успешно. Събраната сума от малко над 250 000 лв., от които 16 000 чрез DMS кампанията и 234 000 от дарение от водещи фирми и частни дарители от град Варна и страната, бе използвана за почистване на фасадата, фугиране, запечатване чрез хидрофобизация, ремонт на стъпала и плочник, както и други належащи строително-монтажни работи.

DMS STELI – Стела претърпява тежка катастрофа през септември 2020 г. В УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив са извършени животоспасяващи коремна и белодробна операция и състоянието е стабилизирано. Последват проблеми, свързани с множеството фрактури, сред които счупвания на гръбначни прешлени и на таз. Направени са две операции на таза. Стела получава оферта за операция в институт AIMIS Spine, Кипър, включваща поставяне на импланти и трансплантация на костен мозък, с която се цели възстановяване на двигателните способности до 80%. Кампанията на Стела приключи на 10 юни. Операцията ѝ е планирана за 26 юни 2022 г., като ще бъде заплатена от набраните дарения и с лични средства. Желаем ѝ успех!

Новини
кампания на Kaufland и DMSСъбраните от Kaufland и DMS средства в кампанията „ДАРИ“ вече са близо 95 хиляди лева – Най-голямата търговска верига у нас Kaufland България и дарителската платформа DMS отчитат поредното успешно издание на съвместната им инициатива „ДАРИ – малкото за теб е безценно за други“.
Тя се проведе за трети път и в рамките на месец клиентите на Kaufland имаха възможност да направят своето дарение в кутии, разположени във всички хипермаркети на веригата в страната. Събраните 13 875 лева ще достигнат до десетки нуждаещи се хора. Средствата се разпределят между всички активни кампании за лечение в платформата DMS, като от началото на „ДАРИ“ до сега тяхната обща стойност е близо 95 хиляди лева.

НПО инфобанка 
За втора поредна година Zentiba Group се обърнаха към БДФ и по-специално към възможностите на НПО Инфобанка, с молба за съдействие за подкрепа на НПО. Те предоставиха офис обзавеждане за фондация „Живите български корени“, която организира курсове по български език за украински бежанци на територията на Пловдив.

БДФ продължава да консултира компании и организации, които имат желание да дарят свободни ресурси (материали, средства, доброволен труд). Повече за НПО Инфобанка може да видите на сайта ни и да се включите в нея, ако имате свободни ресурси или търсите такива.