Инициативата „Журналисти в училище“ набира учители

15.03.2021 | Новини

Фондация „Работилница за граждански инициативи” набира учители, които искат да се включат в осмото издание на инициативата „Журналисти в училище“. Търсят се преподаватели от цялата страна, които са мотивирани да запознаят своите ученици със силата на деизнформацията в социалните мрежи.

Тази година темата е „Инфодемия в условия на пандемия“. Целта е да привлече ученици между 5-ти и 12-ти клас в онлайн срещи, в които ще се научат да разпознават фалшиви новини, свързани с коронавируса. Темата е предизвикана от новите реалности и живот в условия на световна пандемия, здравна и хуманитарна криза.

Уебинарите ще бъдат водени от експерт в областта на медиите и комуникациите. Ще се провеждат през платформата Zoom. Една среща е предвидена за учениците на един преподавател от едно училище. Срещите ще се проведат в периода 15 април – 30 юни 2021 г. Една среща продължава 90 минути, в рамките на които по интерактивен начин учениците ще се учат:

. да разпознават факти от твърдения;

. да проверяват факти;

. да правят собствени преценки въз основа на знанията, придобити чрез учебната програма в обучителния процес в училище;

. да се ориентират самостоятелно в пъстрото информационно поле.

Задължително условие е всеки от учителите да събере минимум 30 ученици, които да се включат в съответния уебинар. Няма изисквания към предмета, който преподават учителите кандидати. Срещите могат да бъдат и част от часа на класа, ако преподавателят е класен ръководител.

След края на срещите най-изявените ученици, въз основа и на изпълнение на специални задачи, ще имат възможността да станат посланици на борбата с инфодемията, като бъдат подкрепени да разработят своя кампания в социалните мрежи – Instagram, Facebook и TikTok. За тях ще бъде осигурено допълнително обучение, което ще повиши дигиталните им умения.

Кандидатури се приемат до 1 април 2021 г. Пълна информация за условията за участие в конкурса можете да намерите в ТУК.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за осми пореден път и за втори път в онлайн формат. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира формирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на фонд „Валя Крушкина“ при фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тази година инициативата се осъществява с подкрепата на Черноморския тръст за регионално сътрудничество.