Как да бъдем ефективни и интересни онлайн

02.04.2021 | Новини, Полезни насоки

През февруари БДФ стартира нова инициатива – „БДФ зона за споделяне”, която дава възможност на компании и НПО – част от Форума, да обменят знания и практики по теми, важни в работата и ежедневието им. При значителен интерес премина първата среща, посветена на административните разходи на НПО.

Втората тема на Зоната беше „Ефективни и интересни онлайн срещи – знаем ли как?“. Участниците дадоха интересни и практически съвети как да бъдем полезни и успешни в организирането и реализирането на разнообразни онлайн формати – срещи, обучения, събития, конференции както  за вътрешни аудитории, така и за външни публики.  Те включват различни параметри: от тънкости при планирането и ползване на платформите, до брандинг, визия и поведение на участниците.

Лектори бяха  Диляна Стоянова(УниКредит Булбанк), Светлозар Петров (JobTiger), Светлана Михайлова (Български фонд за жените), Симона Бондикова (Фондация „Работилница за граждански инициативи”), а модератор – Деница Илиева от Фондация „Подслон за човечеството“ (Хабитат България). Всички те споделиха своя опит и научени уроци по пътя на онлайн усъвършенстването и се  обединиха около няколко важни правила за сполучливи и интересни онлайн срещи.

Съвети по отношение на техниката:

Обезпечете добра интернет връзка, компютър и подходящо помещение.

Задълбочено проучете техниката и платформите, които ще ползвате. Ако платформата има специфики, вход с парола и т.н, информирайте другите участници и изпратете навреме точни инструкции.

Разучете инструментите на избраната платформа, включително как да регулирате умишлената и неумишлена външа намеса;  проучете възможностите за конфигурации на участниците и активното им включване с различни техники – това разнообразява съдържанието.

Следете за ъпдейтите на платформите и правете тестове, включително непосредствено преди събитието.

Изолирайте външни шумове, които пречат; намерете оптималното осветление, не заставайте с гръб към прозорец или на пряка слънчева светлина.

Обезпечете платформата, която ще ползвате, особено ако има повече функции, с  технически компетентно лице  от екипа или външен специалист.

Съвети по отношение на съдържанието:

Заложете на силно съдържание! За успеха на всяко събитие и среща от ключово значение е именно съдържанието, за да нямат участниците усещането, че губят своето време.

Планирайте задълбочено събитието: дефиниране на цели, аудитория, презентатори, модератор, водещ (ако формата го предполага).

Ясно разпределете времето сред участниците, включително помислете за уместен избор на начален час на събитието, в зависимост от формата и аудиторията.

Подгответе сценарий и правете репетиции, разпределете ролите на участниците и модератора, уверете се, че всеки знае какво и кога трябва да направи.

Брандирайте подходящо обстановката. Може да сложите значка с лого на компанията/фондацията или друг, подходящо брандиран аксесоар, да облечете или сложите акцент в тон с тях.

Помислете за фона зад вас: виртуален бекграунд,  имиджов или от конкретно събитие, с лична снимка или лого на организацията, снимки на сцени, брандирани по интересен  начин или най-обикновен банер, подходящо разположен  зад гърба ви. Имайте предвид, че поставянето на фон не е само въпрос на естетически избор, но и на функционалности на техниката, с която участниците в събитието (модератор, гости и т.н) се включват.

Опитайте разведряване на атмосферата със забавни игри, уместни шеги и подходи за създаване на повече динамика и задържане на вниманието на аудиторията.

Накрая няколко важни акцента, свързани с етикета на онлайн общуването: не закъснявайте, но и не удължавайте срещите, усещането за време в онлайн среда чувствително се променя. Старайте се да сте интересни, публиката лесно може да бъде отегчена, защото всичко е на един клик и лесно достъпно. Дръжте камерата включена, микрофона – изключен. Облечете се подходящо и застанете на подходящо осветление. Аналоговото събитие не може да стане дигитално, много процеси и действия се променят. Все пак обаче и онлайн общуването е човешко общуване и в центъра му остава човекът. Затова опитайте някаква форма на забавление и въвличане на хората с подходящи елементи в срещата, за да имат усещане за общо преживяване и смисъл.