Дискусия за филантропията за женски права в Международния ден на жените

09.03.2021 | Новини

Какви са глобалните тенденции във филантропията и инвестицията в женски права и как работят женските фондове по света. За това говори Александра Гарита – изпълнителен директор на Международната мрежа от женски фондове Prospera,  на онлайн дискусия „Филантропия за женски права“. Тя се проведе на Международния ден на жените – 8 март, и беше организирана от Български фонд за жените в партньорство с Български дарителски форум и фондация BCause. Участниците от бизнеса, гражданските организации, посолства и институции обсъдиха защо е важно да се инвестира в потенциала, талантите и правата на момичетата и жените.

Александра Гарита разказа, че феминистките движения и организации са постигнали огромни успехи през последните години, особено по отношение на промяната в културните норми, борбата с насилието над жени и по-голямото участие на жените в политиката.

Тя сподели, че ролята на женските фондове в тази борба е огромна. Те са уникално позиционирани, така че да достигат до обикновените жени и момичета, като им предоставят финансиране, което често е критично и единствено. Те работят за справяне с първопричините за неравенствата и се застъпват за промени в законодателството и нови политики, които да премахват системните неравенства и да изкореняват стереотипите. Женските фондове осигуряват на обикновените жени финансови ресурси и организационни възможности, за да могат те да реализират културни промени, правни и политически промени и да предоставят основни икономически, образователни, здравни и финансови услуги за най-маргинализираните женски общности. Женските фондове осигуряват мост между дарителите и активистите по места. Така те реализират социалната промяна отдолу нагоре. Мрежата на Prospera обединява 44 фонда по света, един от които е Български фонд за жените, който е член на мрежата за България.

За филантропската традиция в България и как изглежда дарителството днес в нашата страна говори директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова. Лектори в онлайн дискусията бяха също Надежда Дерменджиева – изпълнителен директор на Български фонд за жените, Елица Баракова –  изпълнителен директор на фондация BCause, Вероника Пунчева – старши вицепрезидент „Корпоративно развитие“ на „МЕТРО“, Венета Димитрова –  управляващ директор за AVON България, Албания и Македония.

Подробности и запис на дискусията можете да видите ТУК.