20 инициативи в цялата страна ще отбележат 8 март

02.03.2021 | Новини

За да отбележи постиженията на жените и да продължи борбата за равнопоставеност, Български фонд за жените (БФЖ) обяви през януари конкурс за идейни проекти, посветени на Международния ден на жените – 8 март. Търсени бяха най-смелите идеи и активности, които са свързани тематично с 8 март и целят постигането на равнопоставеност, недискриминация и отстояване на правата на жените и момичетата.

БФЖ получи 112 проектни идеи от 46 населени места, подадени от 59 организации с нестопанска цел, 12 неформални колектива и 41 физически лица. Населените места, от които бяха изпратени концепции, включват малки и големи градове, както и села.

След оценка на проектите бяха избрани 20 проекти идеи, които ще бъдат реализирани на 8 март и през целия месец март 2021 г. Десет от инициативите, всяка от които е на приблизителна стойност 2000 лв. ще бъдат финансирани от Български фонд за жените. Вижте кои са те ТУК.

Посолството на Кралство Нидерландия в България ще подкрепи други 7 инициативи, които ще се реализират в различни населени места и са насочени към теми като развитие на женското предприемачество; подкрепа и социална ангажираност на жени с ментални увреждания; промоция на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, сред които е и равнопоставеността на половете; взаимопомощ между жени, пострадали от домашно насилие; мястото на жените в науката и STEM, и други.

Останалата част от проектите бяха подкрепени от Посолството на Швейцария в България, както и от технологичната компания Atos – световен лидер в дигиталната трансформация, облачните услуги и киберсигурността. Atos прилага различни политики в подкрепа на равнопоставеността на работното място и е сред работодателите с редица награди за ефективност в тази посока. Затова компанията застава зад проекти, с които да даде повече гласност на каузи, свързани с правата на жените. По този начин в цялата страна ще се случат поредица от събития, които отбелязват постиженията на жените и търсят решения на все още съществуващите неравенства.

Сред останалите инициативи, които ще бъдат реализирани този март са: шествие за правата на жените в София; литературен конкурс за жени, които излежават присъди в Сливенския затвор; разкриване на вдъхновяващи примери и ангажиране на жените от местната общност в Радомир и околните населени места; политически дебати в Бургас и Карлово между кандидатките от партийните листи за предстоящите парламентарни избори; кампания, разказваща историите на успешни жени с увреждания; изложба и кампания на неформална група на жени бежанки от лагера в Харманли; популяризиране на постижения на 16 български художнички – 8 съвременни авторки и 8 художнички от миналия век; разработване и представяне на интерактивни материали, разкриващи предизвикателствата и правата на жените от различни епохи пред 120 учители и младежки работници от цяла България; групова изложба „Автопортрет в женски род“; историите на жените от Фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

Повече подробности за инициативите, които предстои да бъдат реализирани в цялата страна и за процеса на подбора и финансирането им, можете да намерите на сайта на Български фонд за жените .

На самата дата 8 март БФЖ организира и уебинар на тема „Филантропия за женски права“. Партньори на инициативата са Български дарителски форум и фондация BCause. Събитието се случва с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. По време на онлайн дискусията ще търсим отговорите на въпроса защо е важно да инвестираме в потенциала и правата на момичетата и жените? За подробна информация и регистрация за участие, вижте събитието във Фейсбук.