Програма „Ирис“ финансира седем организации

19.06.2020 | Новини

Общо 128 856 лв. ще бъдат разпределени между седем организации, които вече са одобрени за финансиране по програма „Ирис“. Те бяха избрани измежду 21 кандидатури, постъпили от обявяването на програмата на 1 юни до 18 юни т.г. Парите отиват при неправителствени организации от Кюстендил, София, Русе, Търговище, Димитровград, Горна Оряховица и с. Горски сеновец.

Набирането на проектни предложения продължава.

Програма „Ирис“ ще предостави финансов ресурс на обща стойност 620 000 лева като спешна помощ за действия, които ще укрепят уязвими семейства в условията на пандемия и икономическа криза. Тя финансира инициативи на читалища, неправителствени организации и инициативни групи, които предлагат подкрепа на засегнати от COVID-19 семейства, гарантират основните им потребности и намаляват опасността от раздяла между деца и родители.

Максималният размер на безвъзмездната помощ за един проект е 20 000 лева. Кандидатстването няма краен срок. Средствата ще се разпределят на всеки 10 дни до изчерпване на наличния финансов ресурс.

Програмата беше обявена в Деня на детето 1 юни. Нейни  инициатори са Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и фондация „Работилница за граждански инициативи“. Управлява се от фондация „Работилница за граждански инициативи“, а основен дарител е фонд „Мечтата на Таня“.

Програмата е отворена за дарения от частни физически и юридически лица чрез SMS с текст DMS IRIS на номер 17777, онлайн или с банков превод през дарителската платформа DMS, през www.platformata.bg или на банковата сметка на ФРГИ – BG61FINV91501215254507, Първа инвестиционна банка. Дарение за програмата вече постъпи от Институт „Отворено общество“.

Още информация можете да намерите ТУК.