Дарителите: Институциите да отчетат използването на нашите пари

25.06.2020 | Новини, Становища

Членовете на Български дарителски форум разшириха социалния си ангажимент в кризата, предизвикана от COVID-19

Къде, как и за какво са използвани милионите левове, дарени от частни донори на публични институции на национално и местно равнище във връзка с кризата, предизвикана от коронавируса? Този основен въпрос поставиха членовете на Български дарителски форум (БДФ) на втората си обща среща за 2020 г., която се проведе онлайн днес.

Те възложиха на БДФ да поиска подробен отчет за постъпилите и изразходвани дарения от Министерството на здравеопазването (МЗ), други министерства и общините. От началото на извънредното положение в България на 13 март до 5 юни т.г. само по сметките на МЗ са постъпили като дарения над 4,6 млн. лв. Отделно от това кампанията за солидарност с българските медици в дарителската платформа DMS събра над 422 000 лв., които също влизат в МЗ.

„По принцип избягваме дарения към публични институции. В този случай обаче преценихме, че ситуацията го налага и не се поколебахме. Искаме обаче да знаем какво е станало с нашите пари“, отбеляза представител на голям корпоративен дарител. Той посочи като пример за прозрачност и експедитивност фонд „Обединени срещу COVID-19“, организиран от БДФ, фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и посолството на САЩ в България.

Участник в срещата от друга международна компания е убеден, че от отчетността към дарителите зависи дали публичните институции ще запазят получения по време на кризата кредит на доверие или ще го изгубят. Според него би било жалко и нелогично огромните усилия на дарителите да се провалят заради непрозрачност.

Членове на БДФ поискаха не само отчет за изразходваните дарения, но и ясна и конкретна информация от институциите за техните предстоящи действия за преодоляване на кризата, както и за бъдещите потребности в техните сфери. Така компаниите ще могат да се ориентират къде тяхната подкрепа е най-необходима в следващите месеци.

Повечето от компаниите и фондациите в мрежата на БДФ са успели до голяма степен да запазят дарителските си приоритети от периода преди кризата, като са адаптирали дейностите си спрямо новите обстоятелства, стана ясно на днешната среща. Почти всички са добавили към първоначалните си планове спешни антикризисни действия и на практика значително са разширили обхвана на своя социален ангажимент към организации и хора в нужда.

Над 40 млн. лв. са дарени през последните три месеца, фокусирани върху решаване на кризата, съобщи директорът на БДФ Красимира Величкова. Това е почти колкото обичайно се дарява в България за половин година, посочи тя. Скоро Български дарителски форум ще публикува обобщен обзор на дарителството в кризата и намеренията на дарителите в близките месеци.