17 млади учени участват в програмата „Предприемачи в науката“

04.10.2019 | Новини

Започна второто издание на програмата „Предприемачи в науката“, създадена от фондация „Карол Знание“, за да насърчава предприемаческо мислене в академичните среди и да подкрепя млади учени с приложни проекти. И тази година най-много са участниците от различни институти на БАН. Седемнайсет докторанти и асистенти ще преминат единствения по рода си курс у нас и на финала могат да участват в конкурс „Предприемач в науката“ с награда от 30 000 лв.

Първият предприемач в науката миналата година стана д-р Иван Лютаков – докторант в Медицинския университет в София и лекар в ИСУЛ. Той грабна паричната награда с разработвания от него миниробот за неинвазивни изследвания.

 

Тази година двама от участниците са учители и подготвят проекти с образователна насоченост. Други двама са носители на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“. Отново има участник от Медицинския университет, а един е получил докторската си степен в чужбина, но се е върнал да прави наука в България.

„Предприемачи в науката“ започна на 18 септември и ще продължи но началото на декември т.г. Лекторите в програмата формират журито, което ще реши на финала кой или кои проекти да бъдат подкрепени.