БДФ подкрепя протеста срещу хомофобията

17.12.2018 | Новини, Становища

Управителният съвет на Български дарителски форум подкрепи протеста срещу проявите на вандализъм и хомофобия в Бургас и Варна.

Организаторите на кампанията „Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права“ изпратиха отворено писмо до кметовете на Бургас, Варна, Пловдив и София с призив вандалите да бъдат наказани и общинските администрации да не се поддават на публичен хомофобски натиск.

В края на изминалата седмица билбордове с визия на кампанията бяха свалени в Бургас и Варна под натиск на недоволство срещу нея, организирано в социалните мрежи. Кампанията е част от проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“, който цели повишаване на чувствителността към многообразните форми на дискриминация и предразсъдъци срещу хората с различна сексуална ориентация.

Проектът се изпълнява от консорциум на фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), Български дарителски форум, Българско училище за политика „Димитър Паница“, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, фондация „Глас България“ и Младежка ЛГБТ Организация „Действие“. Водеща организация в проекта е ФРГИ, като това не е първата инициатива в защита на правата на хората, зад която фондацията застава. От създаването си до сега ФРГИ е подкрепяла каузата за човешки права и тези на хората от различни уязвими общности като ЛГБТИ, хора с увреждания, представители на различни етноси, жени, деца и много други. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз по програма „Права, равенство и гражданство“.

Пълния текст на отвореното писмо можете да прочете в приложения файл.